Vlada FBiH i EPBiH traže deblokadu računa rudnika Zenica i Breza

Predstavnici Vlade FBiH i Eletroprivrede BiH dogovorili se da direktori rudnika Poreznoj upravi FBiH upute zahtjev za deblokadu računa

23
Predstavnici Vlade Federacije BiH i Elektroprivrede BiH dogovorili su se o načinu deblokade bankovnih računa rudnika mrkog Zenica i Breza, koje je zbog neplaćenih doprinosa na plaće početkom sedmice blokirala Porezna uprava FBiH, potvrdio je Feni predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

– Kako me je informirao direktor Elektroprivreda Admir Andelija, usaglašen je model za deblokadu računa te da rudnici Breza i Zenica mogu u bruto iznosu isplatiti decembarsku plaću – kazao je Husić.
Prema njegovim riječima, dogovoreno je da direktori oba rudnika upute zahtjev Poreznoj upravi da, a u skladu s dogovorom Vlade i Elektroprivrede, odblokira račune i da se početkom naredne sedmice isplate plaće u oba rudnika.
-Nakon isplate decembarske plaće, steći će se uslovi da sindikalne podružnice ova dva rudnika, uz saglasnost Saveza samostalnog sindikata rudara FBiH, mogu otkazati štrajk zakazan za 22. januar – napomenuo je Husić.
Direktori dvaju rudnika – Muamer Omerhodžić (RMU Breza) i Dragan Peranović (RMU Zenica) ranije su u izjavi za Fenu potvrdili da imaju osiguran novac za isplatu plaća, ali da čekaju deblokadu računa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here