Projekat kojim se omogućava do 40 novih radnih mjesta

Ovaj projekat se u cijelosti završava krajem februara 2021. godine, a cilj projekta je osigurati zaposlenje kod poznatog poslodavca za minimalno 90 posto sudionika od kojih se očekuje da uspješno završe tromjesečni proces obuke.

68
Tematska sjednica

Četrdeset polaznika uspješno je završilo teoretsku obuku u okviru projekta „Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji“ koji implementira Udruženje poslodavaca FBiH u okviru USAID WHAM projekta.

Tokom teoretske, online nastave, održane u novembru, polaznici su imali priliku usvojiti znanja o svojstvima, izboru i upotrebi drvnih i nedrvnih materijala, kao i upoznati se sa osnovnima načelima uređenja interijera, mjera zaštite na radu i zaštite okoliša, te primjene postojećih ručnih i mehaničkih aparata i alata za drvnu proizvodnju i obradu.

Po završetku teoretske nastave, polaznici su nastavili sa praktičnom obukom u kompanijama WoodTeam d.o.o. Ilijaš, Fen d.o.o. Lukavac i Nobil d.o.o. Nova Bila. Jedan dio polaznika će usvojiti određena znanja i vještine u procesima proizvodnje u drvnoj industriji, te će biti osposobljeni za presvlačenja namještaja platnom, tapeciranje sjedišta, te ukrašavanje prostora posebnim tkaninama, sagovima, itd., a drugi dio polaznika će biti osposobljeni da vladaju postupcima savremenih tehnologija pri obradi drveta. Naučit će osnovne principe izbora pribora, alata i mašina za određene operacije, ovladati vještinama pripreme, krojenja i obrađivanja materijala od drveta, te da konstruišu i izrađuju različite vrste namještaja i građevinske stolarije.

Ovaj projekat se u cijelosti završava krajem februara 2021. godine, a cilj projekta je osigurati zaposlenje kod poznatog poslodavca za minimalno 90 posto sudionika od kojih se očekuje da uspješno završe tromjesečni proces obuke.

Udruženje poslodavaca FBiH i u narednom periodu planira kontinuiranu pripremu i održavanje različitih aktivnosti na osposobljavanju za zapošljavanje, uglavnom mladih i žena, u raznim oblastima privređivanja, a kako bi se uticalo na povećanje produktivnog zapošljavanja. Ovim putem UPFBiH poziva poslodavce koji imaju kapacitete i tehničke uslove, da u narednim aktivnostima Udruženja u ovoj sferi djelovanja uzmu aktivno učešće i omoguće stručno osposobljavanje u njihovim kompanijama, te na taj način daju priliku nezaposlenim osobama.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here