Gazprom u trećem kvartalu poslovao s gubitkom

Tržište plina dotaknulo je dno u drugom tromjesečju i u trećem je tromjesečju pokazalo naznake održivog oporavka potražnje i cijena, navodi se u prezentaciji za ulagače.

15
Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom i dvocifrenim padom prihoda, ističući slabljenje rublja u pandemiji koronavirusa i smanjenu potražnju i pad cijena plina.

Razdoblje od jula do septembra kompanija je zaključila s neto gubitkom od 251,3 milijarde rubalja (3,3 milijarde dolara), pokazuje izvještaj objavljen u ponedjeljak. U prošlogodišnjem trećem tromjesečju poslovala je s neto dobiti od 211,8 milijardi rubalja.

Ruske kompanije zadužene u inozemnoj valuti posluju s gubitkom zbog slabljenja rublja u vrijeme pandemije koronavirusa. Gazprom navodi da je neto gubitak povezan s inozemnim valutama u pomenutom razdoblju  iznosio 464,3 milijarde rubalja. U istom lanjskom razdoblju kompanija je u toj stavci bilježila dobit.

Prihodi su im potonuli 14 posto, na 1.400 milijardi rubalja, zbog smanjene potražnje i nižih cijena. Prodaja plina u Rusiji i u Evropi smanjena je, a prosječna izvozna cijena pala je s prošlogodišnjih 169,8 dolara na 117,2 dolara za hiljadu prostornih metara plina. Ruski državni div čini oko 34 posto evropskog tržišta plina, podsjeća Reuters.

U ponedjeljak navečer, viši menadžer firme rekao je investitorima da je Gazprom ove godine u Evropu i Tursku isporučio oko 171 do 172 milijarde kubičnih metara plina (bcm), otprilike u skladu s procjenama. Obim prodaje smanjen je u usporedbi s 2018. kada je kompanija na ta tržišta isporučila više od 200 milijardi kubičnih metara plina, a sličan je rezultat postigla i u prošloj godini.

U kompaniji očekuju da će se prosječna izvozna cijena plina ove godine oporaviti na 128 do 130 dolara za hiljadu prostornih metara. Tržište plina dotaknulo je dno u drugom tromjesečju i u trećem je tromjesečju pokazalo naznake održivog oporavka potražnje i cijena, navodi se u prezentaciji za ulagače.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here