Hrvatske vode i Grad Čapljina potpisali sporazum o izgradnji nasipa na Neretvi

Radi se o prekograničnom projektau odbrane od poplava grada Metkovića.

44
Čelnici Hrvatskih voda i grada Čapljine potpisali su u srijedu sporazum o izgradnji devet kilometara odbrambenog nasipa na rijeci Neretvi koji će biti izgrađen neposredno uz granicu Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u sklopu prekograničnog projekta odbrane od poplava grada Metkovića.
Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je da je novac za projekt vrijedan 25 miliona kuna osiguran iz fonda ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH te uz potporu Vlade RH.

„Radi se o ukupno devet kilometara nasipa s po jednom crpnom postajom sa svake strane, a vrijednost izvođenja radova na području grada Čapljine iznosi 25 miliona kuna“, rekao je direktor Hrvatskih voda.

Jedinstvenim sustavom obrane od poplava zaštitit će se naselje Jerkovac na području grada Metkovića, te u naselju Gabela Polje na području Čapljine. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što će se okončanjem ovoga projekta riješiti problemi stanovnika koji žive na desnoj obali Neretve.

„Siguran sam i bit će mi drago da će suradnja Hrvatskih voda i Grada Čapljine na realizaciji ovog projekta biti uspješna, kao i da se po dovršetku ovih radova u sljedećim godinama možemo okrenuti nekim drugim izazovima“, rekao je ministar Ćorić.

Po riječima gradonačelnika Čapljine Smiljana Vidića projekt izgradnje obrambenoga nasipa na rijeci Neretvi što uključuje izgradnju crpnih postrojenja te preljevnih građevina i drugih objekata potrebnih da bi se spriječile poplave, trebao bi se izgraditi u sljedeće tri godine.

„Ovaj nasip zaštitit će cijelu desnu obalu Neretve i mještani će moći mirno spavati“, rekao je gradonačelnik Vidić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here