Gradit će se postrojenje za sušenje mlijeka u BiH?

Unapređenje mljekarske industrije bila je centralna tema radnog sastanka Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH

96

Iniciranje i provođenje aktivnosti u cilju unapređenja mljekarske industrije BiH bila je centralna tema radnog sastanka Odbora Grupacije prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH koji je održan u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar VTK BiH Zdravko Marinković i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, predstavnici Agencije za sigurnost hrane BiH, Ureda za veterinarstvo, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske te predstavnici Odbora Grupacije Meggle mljekara Bihać, Milkos Sarajevo, Mljekara Pađeni Bileća,  Inmer/Lactalis BH Gradačac i Mliječna industrija 99 Gradačac.

Teme o kojima je diskutovano bile su problematika razdvajanja proizvoda biljnog porijekla od proizvoda animalnog porijekla na policama trgovina, kao i problematika deklariranja proizvoda u skladu s Pravilnikom o pružanju informacija potrošačima o hrani,  izmjena i dopuna postojeće zakonske regulative u pogledu izmjena odredaba članova Zakona o veterinarstvu BiH. Kao i  aktivnosti na zadržavanju postojećih i na otvaranju novih tržišta za mliječne proizvode iz BiH.

Na sastanku je razmatran i prijedlog za izradu studije izvodljivosti izgradnje postrojenja za sušenje mlijeka na nivou BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here