Počeo je treći Sarajevo Innovation Summit

Kao prvi keynote govornik prof. dr. Zlatko Lagumdžija osvrnuo se na glavno pitanje i ponudio odgovore: „Zašto inovacije, digitalna transformacija i lideršip? Zbog rasta ekonomije i tehnološke moći (za izgradnju/uništavanje), brzine promjena, traženja zajedničkih društava, prosperiteta, okruženja, znanja, budućnosti i vrijednosti!“

7

Treći Sarajevo Innovation Summit u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Sarajevu počeo je danas u online izdanju pozdravnim govorima dekanese Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Jasmine Selimović i idejnog tvorca Summit-a prof. dr. Amile Pilav-Velić.

Prof. dr. Selimović istakla je značaj visokoobrazovnih institucija u kontekstu inovacija:

„Inovacije danas predstavljaju jedan od najvažnijih izvora dugoročnog ekonomskog rasta, a saradnja između obrazovnog, poslovnog te javnog sektora postaje imperativ održivog ekonomskog razvoja. Realizacija ovakvog događaja sigurno će doprinijeti  institucionaliziranoj saradnji sa poslovnim sektorom te omogućiti prenos najboljih praksi kroz “Open science” model. Ovakav vid saradnje promovirat će regionalni ekonomski rast, kreiranje novih radnih mjesta ali i sve značajniju ulogu visokog obrazovanja u tom smislu te reducirati jaz koji postoji između istraživačkih institucija i poslovnog sektora te povećati inovativni kapacitet akademske zajednice.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je jedan od primjera obrazovne institucije u našoj zemlji koja «živi» takav koncept. O tome svjedoče brojne aktivnosti i projekti koje realizira ovaj fakultet. Ali i međunarodne akreditacije i priznanja za kvalitetu koje nas svrstavaju u pet posto najboljih svjetskih poslovnih škola i fakulteta.“

 „Danas, kada se cijeli svijet suočava s jednom od najvećih kriza u savremenoj historiji čovječanstva, fokus ovogodišnjeg Samita je na digitalnoj transformaciji i otpornosti ekonomije da se održi u novom normalnom. Kriza nas definitivno uči novim lekcijama, post-covid era i oporavak od krize pokazat će koliko smo ih naučili i da li su naši odgovori bili dovoljno dobri. Da li covid-19 može biti prilika da inoviramo više ili je nesavladiv izazov koji će donijeti potpuno novu paradigmu funkcionisanja ekonomije i društva u cijelini.“ – prof. dr. Amila Pilav-Velić.

Kao prvi keynote govornik prof. dr. Zlatko Lagumdžija osvrnuo se na glavno pitanje i ponudio odgovore: „Zašto inovacije, digitalna transformacija i lideršip? Zbog rasta ekonomije i tehnološke moći (za izgradnju/uništavanje), brzine promjena, traženja zajedničkih društava, prosperiteta, okruženja, znanja, budućnosti i vrijednosti!“

Sarajevo Innovation Summit je jako značajna inicijativa za razvoj i neparedak Bosne i Hercegovine. Neophodno je preokrenuti krizu u priliku za unapređenje i rekonstruiranje ekonomskog sistema i društva“, istakla je Aida Hadžialić, najmlađa ministrica u historiji Vlade Kraljevine Švedske.

Treći keynote govornik Saša Bešlić, direktor odjela za finansijski održivi razvoj u J. Safra Sarasin banci: „1/3 ukupnog stanovništva na planeti će živjeti u dvije zemlje svijeta. Ovo nam je značajan indikator gdje će se digitalne, finasijske i druge inovacije dešavati u budućnosti. Istovremeno, izazovi u kontekstu klimatskih promjena, urbanizacije i cjelokupne održivosti će rasti.“

Program Samita sastoji se od dvije panel diskusije:

  1. New normal – Is your technology ready for the new digital reality?
  2. „Digital art cultural experiences in the post Covid era

Osnovna ideja Samita je okupljanje vodećih stručnjaka iz poslovnog i javnog sektora, te akademske zajednice u oblasti inovacija omogućavajući prezentovanje dobrih praksi i razmjenu znanja i iskustava sa ciljem stimulisanja inovacija i kreiranja adekvatnog okruženja.

Zahvaljujemo sponzorima, prijateljima i medijskim pokroviteljima Summit-a: BH Telecom, QSS, Institut za razvoj mladih KULT, BIT alijansa, portal Klix, TVSA, Oslobođenje, Business Magazine, Radio Stari Grad i Antena Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here