NYT optužuje Trumpa za utaju poreza

Američki predsjednik Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 godina, počevši od 2000., jer je prijavljivao gubitke, tvrdi New York Times

14

Američki predsjednik Donald Trump nije platio nikakav savezni porez na dohodak u 10 godina, počevši od 2000., jer je prijavljivao da je izgubio znatno više nego što je zaradio, tvrdi New York Times.

Kako piše taj list, u godini kada je osvojio predsjedničko mjesto, kao i u prvoj godini boravka u Bijeloj kući, Trump je platio samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak.

Obiman izvještaj Timesa prikazuje Trumpa kao poslovnog čovjeka koji je prijavljivao milionske gubitke čak i tokom predsjedničke kampanje, kada se naveliko hvalio svojim finansijskim uspjesima. Prema Timesu, Trump je 427,4 miliona dolara, koliko mu je plaćeno za vođenje elevizisjke emisije “Pripravnik”, iskoristio za finansiranje svojih drugih poslova, uglavnom svojih golf-terena. Kako navodi taj list, uprkos tome što je u 2018. zaradio najmanje 434,9 miliona dolara, Trump je poreznicima prijavio gubitak od 47,4 miliona dolara, a samo u prve dvije godine mandata zaradio je 73 miliona dolara iz inozemnih operacija.

S druge strane, Trumpov advokat Alan Garten komentirajući navode Timesa konstatirao je da mu se čini da su “većina, ako ne i sve tvrdnje netačne” te zatražio dokumente na uvid. Times je odgovorio da neće objaviti Trumpove podatke o prijavi poreza kako ne bi ugrozio svoje izvore.

Na brifingu u Bijeloj kući, Trump je negirao priču New York Timesa i rekao da plaća “puno” poreza na dohodak, ali je odbio odgovoriti na upite novinara i precizirati koliko je poreza platio – umjesto toga, kako prenosi CNN, napustio je brifing.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here