Analitičari: Potez Feda katapultirat će vrijednost kriptovaluta

Kriptovalute su također dobile novi zamah. Powell je prijatelj bitcoina, napominju znalci, neki čak kažu da nova paradigma Feda označava početak kraja tzv. fiatnovca

40
 Guverner američke centralne banke Jerome Powell u ovosedmičnom istupu je naglasio da će Fed dopustiti porast inflacije iznad dva posto kako bi ekonomija mogla stvoriti što više radnih mjesta.
Svih preostalih 16 funkcionera Feda također se slažu sa novom politikom, što istovremeno znači da će Fed biti manje naklonjen podizanju kamatnih stopa kako nezaposlenost počinje padati. Ovo je scenarij koji ne odgovara samo zajmoprimcima (usput rečeno, kamatna stopa Euribora je rekordno niska), već i berzama, jer će kompanije lakše otplaćivati kredite po nultoj kamatnoj stopi, a investitori će hrabrije ulagati u rizična ulaganja.

Njujorški indeks S&P 500 u petak je završio na rekordno visokom nivou šesti dan zaredom, a to se uglavnom temelji na izvrsnim performansama tehnoloških dionica i time je samo potvrdio da je u bikovskom trendu. Čak je i elitni Dow Jones sada na višem nivou nego početkom godine.

Novi pristup Feda, koji slijepo ne predviđa povećanje kamatnih stopa, opteretio je dolar tiokom vikenda. Za euro se moralo sredinom dana u petak ponovo platiti više od 1,19 dolara, što je blizu dvogodišnjeg maksimuma. Spomenimo i japanski jen koji je nakon vijesti o ostavci premijera Shinzoa Abea i time mogućeg završetka tzv. abenomike počeo znatno jačati.

Kriptovalute su također dobile novi zamah. Powell je prijatelj bitcoina, napominju znalci, neki čak kažu da nova paradigma Feda označava početak kraja tzv. fiatnovca. Neke kompanije već djelomično premještaju svoje novčane rezerve u kriptovalute. Najoptimističniji analitičari – naravno, treba ih uzimati s velikom rezervom – predviđaju divlji rast bitcoina, čak i do 500.000 američkih dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here