Kako riješiti problem viška mesa u BiH

Košarac je govorio i o zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovačkim lancima ocijenivši da oni nisu dovoljno zastupljen

47

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac danas je u Sarajevu razgovarao sa predstavnicima najvećih tržnih centara i o trgovini mesom. Posebno je naglašen problem viška mesa i njegovog izvoza.

Na sastanku je bio prisutan i izvršni direktor trgovačkog lanca Bingo Edin Ibrahimović. Smatra da je potrebno dati podsticaje klaoničarima kako bi građani imali povoljniju cijenu domaćeg mesa.

“Mi uzimamo ono što je u ponudi. Domaće meso bi trebalo biti konkurentno. Za krajnjeg potrošača je bitno da ima povoljnu cijenu domaćeg mesa. Mi aktivno radimo na tome. Potrebni su podsticaji klaoničarima jer su oni izvor mesa”, rekao je.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić je poručio da ne bi trebalo pribjegavati mjerama zabrane uvoza mesa i da se ne uvozi toliko mesa koliko se misli. Naveo je da se najkvalitetnije meso slabo kupuje u Bosni i Hercegovini i da bi se ono moglo izvoziti iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo.

Košarac je govorio i o zastupljenosti domaćih proizvoda u trgovačkim lancima ocijenivši da oni nisu dovoljno zastupljeni.

“Intencija je proizvođača da više od 50 posto proizvoda u trgovačkim lancima bude domaće. Evropska unija to osporava i zato sam sazvao ovaj sastanak”, kazao je Košarac.

Prema njegovim riječima, sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom je razgovarao o izvozu mesa iz Bosne i Hercegovine. Osvrnuo se i na izvoz mesa iz Bosne i Hercegovine u Tursku.

“Nismo zadovoljni sa turskom kompanijom koja izvozi meso. Ne želi dati bankovne garancije na 45 dana”, rekao je.

Izjavio je da će se razmatrati i mjera zabrane uvoza mesa, ako druge mjere ne donesu poboljšanje po ovom pitanju i podsjetio da je najveći problem sa crvenim mesom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here