Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK upoznaje poljoprivredne proizvođače kako je Vlada HNK donijela Odluku o usvajanju Programa o izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji sa kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2020. godinu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede br. 01-1-02-1556-1/20.

Zbog aktuelne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2020. godinu  povećana su sredstava na poziciji „Poticaji u poljoprivredi“, te su u Programu o izmjenama i dopunama Programa utvrđena sredstva za podrške u iznosu od 2.000.000,00 KM. Program je dopunjen visinom novčane podrške  po pojedinim vrstama podrške.

Nadalje, vezano za već vidljive kao i očekivane negativne posljedice uzrokovane pandemijom koronavirusa, Program je dopunjen novim mjerama kojima bi se u određenoj mjeri ublažile teškoće u poslovanju  poljoprivrednih proizvođača.

Upoznajemo poljoprivredne proizvođače kako su Programom o izmjenama i dopunama Programa propisane nove mjere podrške:  Interventna mjera – ulaganje u izgradnju, proširenje i rekonstrukciju građevinskih objekata u stočarstvu, Interventna mjera – Proširenje stada iz vlastitog uzgoja – uzgoj janjadi, jaradi, teladi i prasadi, Interventna mjera – Podrška za  držanje koka nesilica, Interventna mjera- ulaganje u izgradnju, proširenje, rekonstrukciju i opremanje građevinskih objekata u vinarstvu i Interventna mjera- Podrška otkupu voća, povrća i vinskog grožđa iz domaće proizvodnje.

Odluka i Program o izmjenama i dopunama Programa utroška novčanih sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji sa kriterijima raspodjele sredstava “Poticaj za poljoprivredu” utvrđenih Izmjenama i dopunama Budžeta HNK za 2020. godinu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, su dostupni na web stranici Vlade HNK (www.vlada-hnz-k.ba) i web stranici Ministarstva (www.mpsv-hnz-k.b

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here