Američka centralna banka ponovila obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa

Svi članovi Fedovog odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 posto, u kojem se nalazi od 15. marta kad je koronavirus počeo zahvaćati zemlju

42

Američka centralna banka Fed u srijedu je ponovila obećanje da će koristiti sve raspoložive alate kako bi podržala američku ekonomiju te da će kamatne stope zadržati blizu nule koliko god bude trebalo da bi se privreda oporavila od posljedica krize usljed pandemije izazvane korona virusom.

“Nakon oštrog pada, ekonomska aktivnost i zaposlenost donekle su ojačali posljednjih mjeseci, no ostat će znatno ispod nivoa s početka godine”, kazali su zvaničnici Feda u saopćenju objavljenom u srijedu po završetku dvodnevne online sjednice.

Svi članovi Fedovog odbora za monetarnu politiku glasali su da se zadrži ciljani raspon kratkoročnih kamatnih stopa između nula i 0,25 posto, u kojem se nalazi od 15. marta kad je koronavirus počeo zahvaćati zemlju.

“Odbor očekuje da će zadržati ovaj ciljani raspon sve dok ne bude siguran da je ekonomija prevladala najnovije događaje i da je na putu da ostvari ciljeve o maksimalnoj zaposlenosti i o stabilnosti cijena”, pojašnjava se u saopćenju.

Dodaju i da će “putanja ekonomije značajno zavisiti od toka virusa”.

Poručili su i da će nastaviti svakog mjeseca kupovati najmanje 120 milijardi dolara američkih državnih obveznica i vrijednosnih papira osiguranih hipotekom s ciljem stabilizacije finansijskih tržišta.

Fed je ponovio obećanje o zadržavanju niskih kamatnih stopa dan uoči objavljivanja  izvještaja Američke administracije o BDP-u u drugom tromjesečju, kad su vlasti nametnule mjere karantina i zaustavile poslovanje kompanija kako bi se suzbilo širenje korona virusa. Očekuje se da će taj izvještaj pokazati rekordan pad ekonomije od 34 posto na godišnjem nivou.

Zvaničnici Feda nadali su se da će te mjere pomoći u zaustavljanju virusa, što bi privredi i općenito ekonomiji omogućilo brzi oporavak, iako su strahovali od mogućeg ponovnog rasta broja zaraženih i slabljenja ukupnog oporavka.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here