Toyota Corolla daleko najprodavaniji automobil svih vremena

Još 1970. postala je Toyotin najveći izvozni model. Tako je i danas. Prodaje se u čak 150 država širom svijeta

62

Toyota Corolla je automobil koji u biti nudi mnogo više od prekrasne fasade na koju su se kladili mnogi njeni konkurenti. I japanski inženjeri bili su svjesni da je izgled važan, ali da to ipak nije sve. Obično je potrebno nekoliko godina da se dokaže je li automobil dobar ili ne. Nakon toga slovo i riječ o dobrim ili lošim automobilima šire se nadaleko i naširoko. Riječ o Toyoti odavno se proširila, govoreći diljem svijeta o pouzdanosti, kvalitetu, upotrebljivosti, dugovječnosti. Možda je upravo model Corolla ima najviše zasluga za tako veliki ugled.

“Automobil za sve”, bile su tri čarobne riječi s kojima je voditelj projekta Tacuo Hasegawa kratko i sažeto objasnio saradnicima suštinu svog zadatka, prenosi SEEbiz. Već tada Hasegawi je bilo jasno da će globalni uspjeh biti moguć prije svega iznimnim kvalitetom. Zato su u Toyoti veliku pažnju posvetili skoro svakoj komponenti, čak i najmanjoj.

– Ako želimo da novi model stekne reputaciju sjajnog porodičnog automobila, moramo ga izraditi kako bi odgovarao svim potrebama i upotrebama. Mora pružiti izvrsne vozne karakteristike, kao i udobnost i dobar osjećaj za volanom. Mora biti dostupan pristupačnom cijenom. Ali niža cijena ne smije ni na koji način smanjiti kvalitet, kazao je Tacuo Hasegawa.

Kad je prva Corolla ugledala svjetlo dana u novembru 1966. godine, bilo je jasno da je rođena zvijezda koja je udovoljavala svim zahtjevima neumornog inženjera. S Corollom je Toyota od početka razvojne faze imala velike, zapravo globalne planove. Još 1970. Corolla je postala Toyotin najveći izvozni model. Tako je i danas. Prodaje se u čak 150 država širom svijeta.

Do sada je Toyota proizvela 11 generacija Corolle u mnogim verzijama. Bili su tu klasična limuzina, karavan, sportski kupe, te opcija s takozvanim brzim stražnjim dijelom … Sportske verzije čak su se pojavljivale u raznim trkačim serijama.

U 2013. godini Toyota Corolla postao je prvi automobil koji je imao proizvodnju veću od 40 miliona primjeraka. Corolla je s ovim brojem daleko najprodavaniji automobil svih vremena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here