Statistika za svjetliju budućnost

Ovaj projekat je, kao i svi prethodni, od velike važnosti za jačanje statističkog sistema u BiH kroz poboljšanje i razvijanje institucionalnih kapaciteta, posebno u područjima poslovnih statistika, nacionalnih računa, platnog bilansa i statistike međunarodne investicijske pozicije

52

Povodom završetka Twinning projekta „Podrška reformi statističkog sistema u BiH 2018 -2020. godine“ urađena je brošura „Statistika za svjetliju budućnost“ u kojoj su ukratko prezentirani rezultati projekta.

Konkretno, u oblasti poslovnih statistika na primjer, prvi put su, u okviru projekta, proizvedena i objavljena na web stranici Agencije za statistiku BiH www.bhas.gov.ba dva nova indeksa cijena. Jedan je za uslužnu industriju „Arhitektonske i inženjerske djelatnosti i druge tehničke i konsultantske usluge“ koji daje informacije o kretanju cijena usluga vezanih za arhitekturu i građevinu u Bosni i Hercegovini. Drugi je Indeks proizvođačkih cijena u niskogradnji koji mjeri promjene cijena materijala za izgradnju magistralnih cesta, autoputeva, tunela i mostova.

Ovaj projekat je, kao i svi prethodni, od velike važnosti za jačanje statističkog sistema u BiH kroz poboljšanje i razvijanje institucionalnih kapaciteta, posebno u područjima poslovnih statistika, nacionalnih računa, platnog bilansa i statistike međunarodne investicijske pozicije. Realizovale su ga Agencija za statistiku BiH u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku i Centralna banka BiH uz finansijsku podršku EU u iznosu od 1.5 miliona eura i ekspertsku podršku statistike Danske i drugih zemalja članica EU.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here