Dolar oslabio četvrtu sedmicu zaredom, euro ojačao

Podaci o broju novozaraženih od Covida-19 u SAD-u i nekim drugim zemljama svakoga dana dostižu nove rekorde, a kako je otvaranje ekonomija nekih američkih saveznih država zbog toga usporeno, ulagači se plaše i da će se američka ekonomija oporaviti sporije nego što su se nadali

61
Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala je i prošle sedmice, četvrte zaredom, pri čemu je kurs eura prema dolaru dostigao najviši nivo u četiri mjeseca.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice0,5 posto, na 95,95 bodova. Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 1,3 posto, na 1,1425 dolara, nedaleko najvišeg nivoa u četiri mjeseca. Američka je valuta oslabila i u odnosu na japansku, pa je njezina cijena skliznula 0,2 posto, na 107,00 jena.

Jen je ojačao jer se zbog neprestanog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u svijetu na međunarodnim deviznim tržištima protekle sedmice ulagalo u sigurnije valute, kao što je japanska. Neki investitori navode i pogoršane američko-kineske odnose kao razlog nesklonosti prema ulaganjima u rizičnije valute.

Podaci o broju novozaraženih od Covida-19 u SAD-u i nekim drugim zemljama svakoga dana dostižu nove rekorde, a kako je otvaranje ekonomija nekih američkih saveznih država zbog toga usporeno, ulagači se plaše i da će se američka ekonomija oporaviti sporije nego što su se nadali.

S druge strane, ulagači se nadaju bržem oporavku ekonomija eurozone, ako čelnici Evropske unije uskoro postignu dogovor o prijedlogu fonda za oporavak, vrijednog 750 milijardi eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here