Japan najzaduženija zemlja na svijetu

Najveći dug u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Američke Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema bruto društvenom proizvodu, onda je na čelu liste dužnika Japan, sa udjelom duga u BDP-u od 283 posto 

161

Prema podacima portala US Debt Clock, najveći dug među državama svijeta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Američke Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema bruto društvenom proizvodu, onda je na čelu liste dužnika Japan, sa udjelom duga u BDP-u od 283 posto.

Američki državni dug trenutno je težak 26,5 biliona dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5 posto BDP-a. S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12 biliona dolara, dok je vrijednost BDP-a te zemlje oko 4,3 biliona dolara.

Kina, druga najveća svetska ekonomija, vredna približno 13,7 biliona dolara, ima dug od oko 7,3 biliona dolara, koji čini 53 posto njenog BDP-a.

Kada je riječ o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na BDP ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 milijardi dolara, što čini 220 procenata grčkog BDP-a.

Slijedi Italija sa dugom od 3,0 biliona dolara, koji je ekvivalentan 158 procenata njenog BDP-a, prati je Portugal sa koeficijetnom duga od 156 posto u odnosu na BDP, a nešto manje je zadužena Belgija sa procentom duga prema BDP-u od 128 posto.

Lokomotiva evropske ekonomije – Njemačka, također je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6 posto BDP-a. Francuski dug je premašio vrijednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116 procenata, a slična je situacija i sa Velikom Britanijom, čiji dug čini 105,5 posto BDP-a.

Prema podacima ovog portala, koji u realnom vremenu prati promjene stanja dugova 30 svjetskih država, najniže učešće javnog duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija (15,7 posto) i Rusija (19,3 posto).

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here