VTK BiH: Zbog obustave izdavanja njemačkih viza ugroženo 2.000 radnih mjesta

Ambasada Njemačke u Sarajevu je zbog korona virusa obustavila svoj rad i do daljnjeg obustavila izdavanje viza te samim time ne postoji način da bh. privredni subjekti realiziraju ugovorene poslove u Njemačkoj, upozoravaju iz VTK BiH

112

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH uputila je dopis državnom Predsjedništvu, Vijeću ministara, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvu vanjskih poslova, kojim je upozorila na problematiku vezanu za ugrožavanje sporazuma Bosne i Hercegovine i SR Njemačke o zapošljavanju radnika bosanskohercegovačkih kompanija u svrhu izvršenja ugovora o izvođenju radova u Njemačkoj te uputila molbu za žurno iznalaženje rješenja za nesmetan nastavak provođenja tog sporazuma.

“Naime, Ambasada Njemačke u Sarajevu je zbog korona virusa obustavila svoj rad i do daljnjeg obustavila izdavanje viza te samim time ne postoji način da privredni subjekti realiziraju ugovorene poslove.

Vanjskotrgovinska komora je dobila niz inicijativa i dopisa od privrednih subjekata koje i u ovo teško vrijeme izvršavaju ugovorene obveze u Njemačkoj, u kojima nas upozoravaju na moguće probleme s viziranjem radnika.

U ovakvoj situaciji bosanskohercegovačke kompanije dolaze u potpunu pravnu nesigurnost kada mogu zaključiti ugovore o izvođenju radova te pribaviti ulazne radne vize za detaširane radnike i osigurati njihov dolazak na ugovoreni početak izvođenja radova.

To dovodi korisnike detašmana u veoma težak položaj, što za posljedicu ima raskidanje ugovora s njemačkim partnerima, što znatno slabi njihovu poziciju na tržištu Njemačke i onemogućava provođenje međudržavnog sporazuma o detašmanima.

Također, nakon ponovnog otvaranja konzularnog odjela može se očekivati značajno povećan broj zahtjeva za izdavanje viza i postoji zabrinutost za raspoloživost dovoljnog broja termina za viziranje.

Komorski sistem u BiH pod pritiskom je privrede koja očekuje žurno rješavanje ovog problema. Svjesni sveopće situacije, a uzimajući u obzir težinu i ogroman značaj detašmana za ekonomiju BiH, naglašavamo da ovaj problem direktno ugrožava 2.000 radnih mjesta, a indirektno mnogostruko više finansijsku realizaciju na nivou BiH”, saopćeno je iz VTK BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here