ECB povećava pandemijski program kupnje imovine na 1.350 mlrd eura

Za ovu godinu, prema najnovijim projekcijama i bazičnom scenariju, ECB očekuje inflaciju od 0,3 posto, u idućoj od 0,8 posto te od 1,3 posto u 2022. godini.

47

Evropska središnja banka (ECB) odobrila je značajno povećanje vrijednosti programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi s ciljem podrške oporavku eurozone od ekonomske krize izazvane koronavirusom.
Vrijednost ECB-ova programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi (PEPP) bit će tako uvećana za 600 milijardi eura, na 1.350 milijardi eura.
Produžen je i rok provedbe toga programa do kraja juna 2021. godine, što je šest mjeseci duže nego je prvobitno planirano, saopćeno je iz ECB-a.
Na današnjoj sjednici Upravnog vijeća ECB-a odlučeno je i da ključne kamatne stope ostaju nepromijenjene, uključujući kamatnu stopu na glavne operacije refinansiranja od nula posto i negativnu kamatnu stopu na depozite od 0,5 posto.
ECB je drastično revidirao projekcije za eurozonu prema bazičnom scenariju za ovu godinu, očekujući ekonomski pad od 8,7 posto, dok je još u martu predviđao skroman rast od 0,8 posto.
Djelimičan oporavak predviđa se za iduću godinu, kada se očekuje rast od 5,2 posto, te u 2022. godini kada bi rast trebao biti 3,3 posto.
Čelnica ECB-a Christine Lagarde sa konferencije za medije je poručila da su naznake bilo kakva oporavka zasad mlake i prevladavaju rizici za snižavanje projekcija prema bazičnom scenariju.
“Ekonomija eurozone bilježi nezapamćeni pad aktivnosti. Nagli pad  je rezultat pandemije koronavirusa i mjera uvedenih radi njezina suzbijanja”, izjavila je Lagarde.
Razmjeri pada aktivnosti i oporavka ovisit će prije svega o trajanju i efikasnosti mjera suzbijanja epidemije, uspjehu mjera za ublažavanje negativnih posljedica po dohodak i zapošljavanje, te razmjerima u kojima će kapacitet ponude i domaća potražnja biti trajno pogođeni, rekla je čelnica ECB-a.
Značajno su revidirane i ECB-ove projekcije iz marta o očekivanoj inflaciji.
Za ovu godinu, prema najnovijim projekcijama i bazičnom scenariju, ECB očekuje inflaciju od 0,3 posto, u idućoj od 0,8 posto te od 1,3 posto u 2022. godini.
Lagarde je odbacila špekulacije da bi ECB mogao po uzoru na američku središnju banku FED kupovati obaveznice u neinvesticijskoj kategoriji, poručivši da takvu opciju u banci nisu razmatrali.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here