Njemački BDP u prvom kvartalu pao najteže od 2009. godine

Njemačka ekonomija smanjila se za 2,2 posto u prvom tromjesečju, što je njezin najoštriji tromjesečni pad od finansijske krize 2009. godine, jer su trgovine i tvornice u martu zatvorene kako bi spriječile širenje koronavirusa, pokazali su u petak preliminarni podaci.

35

Na godišnjoj razini, bruto domaći proizvod u najvećoj evropskoj ekonomiji pao je za 2,3 posto od januara do marta nakon rasta od 0,4 posto u prethodna tri mjeseca, pokazuju desezonirani podaci Federalnog zavoda za statistiku.
Analitičari su očekivali da će se nacionalna proizvodnja smanjiti za 2,2 posto u četvrtom tromjesečju i za dva posto na godišnjoj razini u sezonski prilagođenim uslovima.
Da će biti ovako, dao je naslutiti nedavno objavljeni podatak o njemačkom izvozu. Njemački izvoz u martu je potonuo najsnažnije od historijskog ujedinjenja 1990. godine, kada su se počeli prikupljati podaci.
Izvoz najvećeg evropske ekonomije u martu je tako potonuo čak 11,8 posto na mjesečnoj razini, pokazali su najnoviji podaci statističkog ureda.
Oštar pad izvoza uslijedio je nakon tri uzastopna mjeseca rasta a posljedica je naglog pada globalne trgovine povezanog sa širenjem epidemije koronavirusa u svijetu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here