Austrija se otvara prema Njemačkoj, uskoro i prema ostalim susjedima, turistička putovanja na čekanju

Preduslov otvaranju granica prema ostalim državama je da "širenje zaraze koronavirusom bude pod kontrolom"

76

Austrija od sredine juna otvara granice prema Njemačkoj, a trenutno se pregovara i o otvaranju granica prema ostalim susjednim državama, saopćio je Kancelarski ured u Beču u srijedu (13.5.).

Kako prenosi agencija APA, austrijski kancelar Sebastian Kurz je u jučerašnjem razgovoru s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel dogovorio otvaranje granica prema Njemačkoj u dva koraka.

Prvi bi stupio na snagu već ovog petka, a sastojao bi se u prelasku potpune kontrole prelaska na sporadične. Od 15. juna bi kontrole na granicama bile u potpunosti ukinute, što bi bio drugi korak.

Kako stoji u saopćenju Kancelarskog ureda “Austrija teži olakšavanju prelazaka granice” i s ostalim susjednim državama. Preduslov otvaranju granica prema njima je da “širenje zaraze koronavirusom bude pod kontrolom”.

Austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger je prije toga u razgovoru za Radio stanicu Oe1 naglasila kako putovanja u turistička odredišta Italiju i Španiju još neko vrijeme neće biti moguća.

Temelj odluke o otvaranju granice je broj zaraza. Zato će za početak biti otvorene granice prema Njemačkoj i istočnim susjedima”, istaknula je Koestinger.

Ona je objasnila kako su u Italiji i Španiji još uvijek na snazi ograničene mjere kretanja unutar zemlje, te će zato otvaranje granica prema tim dvjema državama trajati još neko vrijeme.

Odlasku na odmor u dalja odredišta poput Grčke će do daljnjeg biti nemoguća zbog nedostatka komercijalnih letova prema ovim zemljama, objasnila je ministrica.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here