Merkel i Macron razgovarali o ponovnom otvaranju granica između dvije države

Razgovaralo se tome kako donijeti pravila koja bi vrijedila jednako za državljane obje zemlje, citira mreža „Haupstadt Briefings“ neimenovani izvor

49

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su o mogućnostima ponovnog otvaranja između dvije zemlje, izvjestili su u utorak njemački mediji.

Prema informacijama mreže „Haupstadt Briefings“, Merkel i Macron su telefonski u ponedjeljak navečer razgovarali o mogućim popuštanjima u prekograničnom prometu između Francuske i Njemačke.

„Razgovaralo se tome kako donijeti pravila koja bi vrijedila jednako za državljane obje zemlje“, citira mreža neimenovani izvor.

Portparol Njemačke vlade Steffen Siebert potvrdio je u utorak da su njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarali o evropskim pitanjima.

Već sedmicama vrijedi pravilo po kojem strani državljani u Njemačku mogu ući samo uz opravdan poslovni razlog. Tako je ulazak dopušten vozačima teretnih vozila, medicinskom osoblju ili osobama koje rade s jedne, a žive s druge strane granice.

Ulazak u Njemačku uz posebnu dozvolu bio je omogućen i sezonskim radnicima u poljoprivredi iz Rumunije i Poljske.

Takav režim vrijedi na granicama prema Poljskoj, Češkoj, Austriji, Švicarskoj, Luksemburgu, Belgiji, Nizozemskoj i Danskoj.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer donio je mjeru prema kojoj ovakav režim kontrole Šengenskih granica ostaje do 15. maja.

Neke savezne pokrajine, posebno one kod kojih je prisutan veliki međugranični promet poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja graniči s Nizozemskom i Belgijom, već danima vrše pritisak na ministra unutrašnjih poslova da ukine ograničenja u prekograničnom prometu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here