Portugal produžio mjere zaštite podstanara

Vlada je ranije obustavila naplatu najamnine ranjivim domaćinstvima i malim firmama, te stanodavcima zabranila raskid ugovora o najmu protiv volje podstanara, kao i izbacivanje podstanara iz stanova do kraja juna, a sada je taj rok pomaknut na kraj septembra

44

Vlada Portugala produžila je do kraja septembra važenje odluke kojom u vrijeme pandemije želi osigurati krov nad glavom stanarima unajmljenih stanova.

Sredinom marta, Vlada je stanodavcima zabranila raskid ugovora o najmu protiv volje podstanara, kao i izbacivanje podstanara iz stanova do kraja juna, a sada je taj rok pomaknut na kraj septembra.

S druge strane, stambena udruženja strahuju da se time neće riješiti glavni problem – sve veći dug podstanara prema stanodavcima.

U aprilu je Vlada obustavila naplatu najamnine ranjivim domaćinstvima i malim firmama u periodu od 18. marta do zaključno mjesec dana nakon ukidanja vanrednih mjera, što znači do 3. juna. Nakon toga, podstanari bi trebali vratiti dug stanodavcima u mjesečnim ratama u roku do godinu dana.

No, mjere koje se temelje na akumuliranju duga mogle bi se vremenom pokazati problematičnim, jer je malo vjerovatno da će se primanja podstanara oporaviti dovoljno brzo da u roku podmire svoje obaveze prema stanodavcima – Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će portugalska ekonomija ove godine pasti za osam posto a nezaposlenost bi se trebala više nego udvostručiti, na 13,9 posto. Pritom su stanari unajmljenih stanova posebno ranjiva grupa, budući da je većinom riječ o ljudima s niskim primanjima.

Vlada je sredinom aprila podstanarima ponudila državni kredit za plaćanje stanarina, ali odziv je za sada prilično slab.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here