Njemački političari protiv otvaranja granica: Bez putovanja sve dok virus ne ode na odmor

Mi sebi ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi da ljeti opet moramo organizirati prijevoz u Njemačku za četvrtinu miliona građana Njemačke”, kazao je Heiko Maas

84

Njemački političari ponovo su u nedjelju (3. maja) upozorili na opasnost od preranog otvaranja granica i ukidanja restrikcija kod putovanja.

“Kad postane moguće da putnici ne samo sigurno otputuju u inostranstvo nego se isto tako sigurno i vrate, tad bismo mogli postepeno povući preporuke o odgađanju putovanja”, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u razgovoru za nedjeljna izdanja medijske grupe Funke, prenosi portal poslovni.hr.

“Ne smije biti preuranjenih odluka. Mi sebi ne smijemo dozvoliti da nam se ponovi da ljeti opet moramo organizirati prijevoz u Njemačku za četvrtinu miliona građana Njemačke”, kazao je Maas (SPD) opravdavajući nedavno produženje preporuke Ministarstva vanjskih poslova da se ne putuje van države koja vrijedi najmanje do sredine juna.

I njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je upozorio na opasnost preuranjenog otvaranja granica i omogućavanja slobode kretanja u turističke svrhe.

Toliko dugo dok virus ne ode na odmor, moramo se i mi ograničiti kada su u pitanju planovi o putovanjima”, kazao je Seehofer (CSU) za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

On je pojasnio da koliko god bila potpuno razumljiva želja turističke branše za otvaranjem, zaštita od zaraze ima prednost.

“Niko ne želi ograničavati slobodu kretanja i putovanje ni minute duže nego što je to nužno. Ali lakomislena popuštanja koja se kasnije vraćaju u obliku povećanog broja zaraženih nisu nikome od koristi”, argumentirao je Seehofer.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here