Američkoj ekonomiji prijeti šok historijskih razmjera, pad BDP-a u drugom kvartalu do 40 posto

Držim da će situacija u idućih nekoliko mjeseci izgledati strašno, izjavio je Kevin Hassett, savjetnik predsjednika SAD u ABC-evoj emisiji "This Week"

53

Zatvaranje ekonomije zbog pandemije koronavirusa šok je historijskih razmjera zbog kojeg će nezaposlenost vjerojatno porasti na 16 posto a država biti prisiljena na dodatne poticaje. Situacija je doista ozbiljna, konstatirao je u nedjelju Kevin Hassett, savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa u ABC-evoj emisiji “This Week”, prenosi SEEbiz.

Čini mi se da takav šok nikad nije viđen u našoj ekonomiji. Svjedočit ćemo približavanju stope nezaposlenosti nivoima bilježenim u Velikoj depresiji 1930-ih godina. Mišljenja sam da će stopa nezaposlenosti skočiti vjerovatno na razinu od oko 16 posto ili više u novom izvještaju o radnim mjestima u aprilu, koje će biti objavljeno 8. maja”, dodao je Hassett u Bijeloj kući, u obraćanju novinarima.

Očekuje i da će pad američkog BDP-a u drugom kvartalu biti “velika cifra”.

Držim da će situacija u idućih nekoliko mjeseci izgledati strašno. Svjedočit ćemo nezapamćeno lošim brojkama”, rekao je, aludirajući na američke ekonomske pokazatelje.

“Morat ćemo osmisliti uistinu vrlo ozbiljne mjere kako bi ljudi ponovno postali optimistični”, zaključio je Trumpov savjetnik, dodajući da planiraju “izbrusiti” listu od pet do šest ideja koje će predstaviti Kongresu kako bi pomogli u sanaciji ekonomskih šteta.

Američke vlasti uvele su karantin širom zemlje, što je teško pogodilo ekonomiju, uzdrmalo kompanije i izazvalo strelovit skok nezaposlenosti.

Od sredine marta rekordnih je 26,5 miliona građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene, a maloprodaja, stanogradnja i povjerenje potrošača redom trpe goleme posljedice.

Ugledna neprofitna organizacija CBO, koju čine nekadašnji čelnici odbora za budžet  Zastupničkog doma i Senata, zvaničnici centralne banke i vladinog ureda za reviziju, procjenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu pasti skoro 40 posto.

Nezaposlenost bi trebala dosegnuti vrhunac od 16 posto u trećem kvartalu a iduće će godine u prosjeku će premašivati 10 posto, procjenjuju u CBO-u. Prije pandemijskog šoka iznosila je 3,5 posto, približivši se najnižoj stopi u 50 godina.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here