Američkim univerzitetima prijeti gubitak do 15 milijardi USD zbog smanjenog interesa kineskih studenata

Mnogim kineskim studentima odbijeni zahtjevi za vizu zbog rastućeg američkog straha od industrijske i tehnološke špijunaže

20
Skoro 370 hiljada kineskih studenata je bilo upisano na američke univerzitete 2018. godine, a zbog političkih i sigurnosnih razloga, ove brojka bi mogla biti višestruko smanjena u narednoj akademskoj godini.
Prema izvještaju US-China Economic and Security Review Commissiona, interes za studiranje na američkim univerzitetima je višestruko pao među kineskim studentima, kao kombinacija tržišnog rata i pandemije koronavirusa. Američki univerziteti čak trećinu svojih godišnjih prihoda dobivaju od školarina međunarodnih studenata, a najveća od tih međunarodnih grupa je upravo kineska.

U akademskoj 2018/19. godini evidentirano je rekordnih 369.548 kineskih studenata koji su studirali u SAD-u i tom prilikom platili više od 15 milijardi USD školarina. Iduća akademska godina će, prema izvještaju, imati višestruko manje kineskih studenata od kojih 83 posto plaćaju pune školarine, a sve kao rezultat više faktora, od političkih do sigurnosnih.

Većina promotivnih evenata od strane američkih univerziteta su ove zime i proljeća bili otkazani, a velika većina američkih agenata nisu ni bili u prilici doći u Kinu, zbog čega su prijave kineskih studenata drastično pale. Drugi razlog su sve lošiji politički odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država, zbog čega se mnogi kineski studenti osjećaju sve manje sigurno, a značajno su otežani uslovi dobivanja viza i boravišnih dozvola. Mnogim kineskim studentima su bili i odbijeni zahtjevi za vizu zbog rastućeg američkog straha od industrijske i tehnološke špijunaže.

Posebno važan razlog je i trenutna situacija s pandemijom koronavirusa u SAD-u, čije mjere prevencije su učestalo kritizirane u kineskim medijima, zbog manjka discipline i mjera predostrožnosti. Sve je manje roditelja koji su voljni pustiti svoju djecu na studij u SAD-u zbog medicinske nesigurnosti te visokih troškova liječenja. A ovog proljeća je poveći broj kineskih studenata koji su redovni studenti u SAD-u a već su „zamrznuli“ svoj akademski status te se vratili u Kinu zbog straha od zaraze.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here