Cijena prirodnog gasa za industrijske potrošače smanjena za 6,5 posto

Smanjenje cijene prirodnog gasa zasnovano je na smanjenju cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu

26

Nadzorni odbor BH-Gas na današnjoj sjednici usvojio jw odluku o korekciji cijene prirodnog gasa za industrijske potrošače, direktne kupce BH-Gas. Cijena prirodnog gasa za industrijske potrošače smanjena je za drugi kvartal 2020. godine u visini od 6,5 posto, a u odnosu na cijene koje su bile u primjeni u prvom kvrtalu 2020. godine.

Smanjenje cijene prirodnog gasa zasnovano je na smanjenju cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu. Od početka godine BH-Gas je ovim industrijskim potrošačima smanjio cijenu prirodnog gasa za cca 10 posto. Kako je formula za obračun cijene gasa bazirana na prosjecima nafte i naftnih derivata za proteklih devet mjeseci to se može očekivati daljnji pad cijena prirodnog gasa i BH-Gas će, a prema ovim procjenama, i u trećem kvartalu izvršiti korekciju cijene prirodnog gasa prema industrijskim potrošačima i to u onom obimu koliko to smanjenje bude obračunato od isporučioca Gazprom Exporta.

“Sve aktivnosti koje vodi BH-Gas imaju za cilj olakšanje poslovanja industrijskih potrošača, direktnih kupaca BH-Gasa, koji koriste prirodni gasa kao energent. Pad nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu je takav da stvara preduslove za korekcije cijena prema industriji, a za distributivne kompanije kalkulacija je, isto tako, u izradi.Ono sa čime smo upoznali javnost je to da je povećana potrošnja prirodnog gasa u odnosu na planirane narudžbe, a to se posebno odnosi u Kantonu Sarajevo. Ovaj trend povećane potrošnje je i dalje prisutan i svi potrošači su uredno snabdjeveni prirodnim gasom. Ujedno, BH-Gas sve čini da održi nivo plaćanja prema inopartnerima na nivou ugovorenih rokova jer niti jedan partner nije dao olakšice za plaćanja”, stoji u saopćenju.

Kako sezona grijanja još traje i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje služba održavanja na gasnom sistemu je u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove, te sve čine da svi potrošači budu uredno snabdjeveni prirodnim gasom.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here