Ublažavanje posljedica: Kompanija Alma Ras poslala svoje prijedloge svim nivoima vlasti

U razgovoru za Business Magazine,direktor kompanije Alma Ras, Rasim Memagić govori o posljedicama pandemije koronavirusa na poslovanje njegove kompanije, šta očekuje od vlasti te mjerama koje je kompanija preduzela s ciljem stabilizacije poslovanja.

2628

Pandemija koronavirusa izazvala je krizu koja je iznenadila sve, kako vlade tako i realni i javni  sektor u čitavom svijetu. Vlade zemalja poduzimaju, shodno mogućnostima, različite mjere. Također, od kompanija i poduzetnika se očekuje da preduzmu takve mjere koje bi zajedno sa državnim rezultirale maksimalnim efektom. U tom duhu, kompanija Alma Ras poduzela je niz koraka, te svoje prijedloge uputila svim nivoima vlasti.Konkretno prijedlozi se ogledaju u mjerama očuvanja radnih mjesta i stabilnosti privrede uopće. Alma Ras je te mjere podijelila u tri segmenta:šta je potrebno da učine vlasti na svim nivoima, šta je potrebno, kratkoročno, da učine privredni subjekti u cilju brze reakcije i ublažavanja efekata krize i koje aktivnosti kompanije trebaju poduzeti kako bi se prilagodili postojećoj situaciji i dugoročno opstali na tržištu?

U razgovoru za Business Magazine,direktor kompanije Alma Ras, Rasim Memagić govori o posljedicama pandemije koronavirusa na poslovanje njegove kompanije, šta očekuje od vlasti te mjerama koje je kompanija preduzela s ciljem stabilizacije poslovanja.

BM: Koliko su pandemijske okolnosti narušile procese poslovanja?

MEMAGIĆ:Poslovanje smo morali prilagoditi trenutnim uslovima.Bili smo prisiljeni prekinuti proizvodnju za domaće i strano tržište krajem marta,te smo uposlenike rasporedili na godišnji odmor.Oni uposlenici za čiji rad su stvoreni uslovi rade od kuće, a proizvodi iz našeg asortimana nastavilisu se prodavati putem modernih kanala tj. online shop-a.Jedan dio proizvodnih kapaciteta usmjerili smo na šivanje isključivo zaštitnih maski. Ovdje posebnu pažnju posvećujemo zaštiti uposlenih, pa smo tako organizirali šivanje na četiri proizvodne lokacije, kako bi što manji broj ljudi bio na jednom mjestu. Poštuju se sve mjere i preporuke koje su nadležni organi propisali.

BM: Šta mislite o dosadašnjim poduzetim aktivnostima i šta očekujete direktno od vlasti? 

 MEMAGIĆ:U ovoj situaciji saradnja i dijalog su neophodni da bi se došlo do željenih efekata.Mi u kompaniji Alma Ras pozdravljamo napore da se pomogne u očuvanju radnih mjesta, ali također mislimo da predložene mjere nisu dovoljne da se prebrodi ovakva kriza. Naša procjena je ako želimo da sačuvamo radna mjesta, dugoročno, da minimalna podrška od države svih nivoa,treba biti najmanje 40 posto bruto iznosa plaće i tosve dok traje kriza.Uz to naveli smo i zakonske izmjene za smanjenje poreza i drugih davanja na duži vremenski period u odnosu na predloženi.Smatramo da predložene mjere usmjeravaju privredu na isplatu minimalnih plaća, što opet nije dobro rješenje.

U momentu kada skoro nemamo nikakvih prihoda, a već imamo najave kupaca da će smanjiti narudžbe, jednostavno će biti nemoguće bez veće podrške, za većinu privrednih subjekata, održati radna mjesta i kakvu takvu stabilnost poslovanja. Veoma je važno naglasiti da većina poslodavaca, uključujući i nas, jeste opredjeljena za očuvanje radnih mjesta, jer svi dobro znamo koliko je segment ljudskih resursa važan za uspješno poslovanje, naročito u ovim okolnostima.Zbog toga je potrebno učiniti sve što je moguće, prije nego počne masovno otpuštanje radnika,koje bi samo produbilo krizu u društvu te dalje iseljavanje .

Posebno ističemo da je potrebno donijeti hitne mjere, kako bi isplata pomoći ugroženim pravnim i fizičkim licima, bila doznačena odmah, a najkasnije do kraja aprila.Kao dodatnu mjeru predlažemo da se svi zaposleni solidarišu kako bi se osigurale plaćei naknade i onima čije firme u ovom trenutku ne posluju, kao i onima koji su ostali bez zaposlenja.

BM: O kojim rješenjima razmatra uprava kompanije kako bi stabilizirala poslovanje nakon pandemije?

MEMAGIĆ:Kompanija je u stalnom kontaktu sa poslovnim partnerima usmjerena na ispunjenje zahtjeva. Posebna pažnja je na aktivnostima ka prilagođavanju novonastaloj situaciji. Prva mjera koju smo poduzeli jeste da smo dio proizvodnih kapaciteta usmjerili na proizvodnju zaštitnih maski za domaće i strano tržište.Druga mjera je da smo usmjerili kapacitete marketinga i prodaje u smjeru zadovoljstva kupaca,te intenzivno radimo na unapređenju našeg on-line shopa. Treća mjera koju planiramo provesti je razvoj novih proizvoda i usluga, u skladu sa potrebama kupaca u ovoj godini.Na kraju želimo sumirati,da je naša kompanija prije svega usmjerena na očuvanju zdravlja naših kupaca, uposlenika i građana uopće.Menadžment kompanije ima znanje i iskustvo na aktivnostima ka očuvanju radnih mjesta i stabilnosti kompanije – očekujemo povratak svih uposlenih na posao,ali su nam potrebne konkretne i brze mjere od strane države u toj borbi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here