Rachel Romer Carlson

Rachel Romer Carlson osnivačica je platforme Guild Education koja korporacijama nudi usluge prekvalifikacije i doškolovavanja uposlenika na više od 100 obrazovnih ustanova. Vrijednost Guilda procijenjena je na milijardu dolara, što je ranije bio nedostižan cilj startupa koje su vodile žene.

67

Krajem prošle godine, čelnici najvećeg američkog trgovačkog lanca Walmart, okupili su se u konferencijskoj sali zgrade sjedišta ove kompanije u Arkansasu, kako bi razgovarali i donijeli rješenje za pronalazak nove radne snage, kvalificiranog osoblja koje je potrebno kako bi se Walmart mogao proširiti i kroz mrežu od 5.000 apoteka i 3.400 optika. Ovom sastanku je prisustvovala i Rachel Romer Carlson, 31-godišnja osnivačica i izvršna direktorica kompanije Guild Education, koja je bez oklijevanja obećala da će njena kompanija riješiti Walmartov problem s pronalaskom radne snage. Naime, Guild funkcionira kao posrednik između kompanija koje teže usavršavanju svojih radnika i edukativnih centara koje nude usluge obrazovanja i prekvalifikacija. Dan uoči sastanka, Rachel je obilazila Walmartove timove radnika razmatrajući o mogućnostima njihove prekvalifikacije za nova radna mjesta i pozicije. Za potrebne farmaceutske tehničareRachel već zna da postoji realna mogućnost dobijanja certifikata nakon završenog jednogodišnjeg online programa školovanja Penn Foster fakulteta.

Rachel je svojevremeno bila na Forbesovoj listi 30 najuspješnijih osba mlađih od 30 godina, a prihod njene kompanije u prošloj godini iznosio je 50 miliona dolara. Investitori predviđaju da će prihodi kompanije Guild ove godine premašiti 100 miliona dolara. GuildEducationje jedna od samo tri kompanije kojom upravljaju žene, a koje su na Forbes Cloud listi 100 najboljih kompanijama iz oblasti cloud computinga. Njena vrijednost procijenjena je na milijardu dolara.

 

Politika i obrazovanje

Mnogi veliki poslodavci u SAD voljni su plaćati dodatne edukacije svojih uposlenika jer pritom imaju poreske olakšice, ali je izazov ponukati uposlenike da iskoriste ovu priliku. U većini slučajeva uposlenici moraju unaprijed platiti školarinu i čekati refundiranje sredstava, a u međuvremenu, mnogi koledži koji finansijski ovise od uplaćenih školarina, izdvajaju značajna sredstva kako bi uopće privukli nove učenike.

Tu na scenu stupa Rachel Romer Carlson, koja je prije četiri godine pokrenula Guild, vođena idejom da kompanijama pomaže u iznalaženju mogućnosti usavršavanja radnika.

Njena kompanija Guild potpisala je do danas poslovne ugovore sa više od 20 kompanija, uključujući Disney i Taco Bell kojima pomaže u procesu doškolovavanja i prekvalifikacije radnika.

Kada kompanija klijent zatraži od Guilda prilagođeni kurs obuke za svoje uposlenike, Guild traži preporuke od oko 100 obrazovnih ustanova s kojima je umrežen za najbolje programe koje mogu ponuditi i pregovara o popustima za školarinu. Također, Guild pojednostavljuje direktne isplate između poslodavaca i škola, što je velika olakšica za radnike, buduće učenike koji bi u protivnom morali čekati mjesecima na refundiranje troškova školarina koje sami uplate.

Rachel je prilično tajnovita kada je riječ o iznosu kojeg naplaćuje od koledža na koje upućuje njihove buduće učenike, odnosno, radnike svojih korporativnih klijenata.

U svakom slučaju, Guild od kompanija ostvaruje prihode samo ukoliko radnici tih kompanija u potpunosti prođu kurs obuke, pa 150 od ukupno 415 uposlenika Guilda rade kao njihovi motivatori kako bi smanjili mogućnost da odustanu od usavršavanja, odnosno, da uravnoteže svoje školske obaveze sa poslom i privatnim životom..

“Tržišta se mijenjaju veoma brzo. Ne možemo dopustiti da visoko obrazovanja diktira vještine i kompetencije koje će nam biti potrebne za pet do 10 godina“, kaže Rachel.

Postoji razlog za njen ovakav stav. Rachelin djed Roy Romer bio je svojevremenio demokratski guverner Kolorada, nakon što je niz godina proveo na poziciji nadzornika javnih škola u Los Angelesu. Rachel je još kao dijete imala priliku govoriti na djedovim političkim skupovima. Kada se njen otac, Chris Romer, bivši senator savezne države Kolorado s neuspjehom kandidirao za gradonačelnika Denvera 2011. godine, Rachel je bila njegova direktorica finansija.

“Gubitak izbora je bio poražavajući”, kaže Rachel.

Osim politike, porodica je bila posvećena i programima obrazovanja te su se zalagali za veći pristup obrazovanju, posebno odraslih osoba u radnim odnosima. Rachelin djed bio je uključen u osnivanjeWestern Governors univerziteta u Salt Lake Citiju, koji je među prvima uveo u praksu online obrazovanje za odrasle. Također, Rachelin otac je u jeku kandidature za gradonačelnika osnovao kompaniju American Honors, koja je studentima na javnim fakultetima nudila priliku da postanu dio prestižne klase studenata na njihovim kursevima.

Poput dobre političarke, Rachel ističe da Guild radi u interesu cijele zajednice.

Guild stvara win-win situacije. Pomažemo kompanije da usklade svoje ciljeve, pomažući svojim radnicima da ostvare svoje ciljeve“, kaže Rachel.

 

Van Silicijumske doline

 

Nakon što je stekla diplomu na Stanford univerzitetu, Rachel je jedno vrijeme radila i u Obaminoj administraciji u Bijeloj kući. Nakon toga se upustila u svoj prvi projekt Student Blueprints ciljem da uz pomoć tehnologije poveže studente i potrebe tržišta rada, a u međuvremenu je na Stanfordu završila i master program poslovne administracije (MBA). Student Blueprint bila je plemenita ideja, ali je Rachel 2014. godine odlučila prodati razvijeni softver kompaniji Entangled Group za zanemarivu svotu novca.

Godinu dana poslije, Rachel je ideju za Guild prezentirala svom bivšem profesoru Michaelu Dearingu i investitoru Aileen Leeju koji upravlja fondom Cowboy Ventures te je odmah uspjela prikupiti dva miliona dolara za dalji razvoj startupa. Svi su očekivali da će ovaj tech startup biti pokrenut u Silicijskoj dolini, ali Rachel je iz Kalifornije preselila u Denver.

„Na ideju o Guildu došla sam u kampusu Stanford univeziteta ibio je izazov uvjeriti naše prve investitore da je za Guild dobro da iselimo iz Silicijske doline, ali sam ipak odlučila da sjedište nove kompanije izgradimo u Denveru,jer su tu naši novi uposlenici bili motiviraniji da aktivnije učestvuju u Guildovoj misiji zadovoljenja potreba tržišta rada“, kaže Rachel.

U Denveru je već 2016. godine Guild dobio i prvog korporativnog partnera,lanac meksičkih restorana Chipotle. Rachel se putem LinkedIna obratila menadžeru ove kompanije i ubijedila ga da je važno da pravi društveno odgovorne kampanje. Uz pomoć Guilda, jelo burrito iz Chipotlea koje inače košta 12 dolara, danas je nezaobilazno na jelovnicima tokom proslava promocija i dodjela diploma diplomantima Bellevue univerziteta u Nebraski.

Najveći konkurent Rachelinoj kompaniji je Blue Horizons, koja od 2009. godine omogućava učenicima razvoj znanja i vještina potrebnih za zanimanja koja još uvijek ne postoje, zanimanja budućnosti i koja sarađuje sa 210 kompanija među kojima je i investiciona banka Goldman Sachs. Za razliku od poslovnog modela konkurenata koji prihode ostvaruju isključivo od kompanija, Guildov poslovni model podrazumijeva da su edukacijski centri ti koji većim dijelom učestvuju u finansiranju obrazovanja odraslih uposlenika.

Velika odskočna daska za Rachelinu kompaniju bila je kada je sredinom prošle godine Disneyodlučio svoje najbolje uposlenike nagraditi u potpunosti plaćenom školarinom. Iako je Disney već bio uključen u mrežu edukacijskih centara na nakoliko visokih škola i fakulteta, kompanija je odlučila svojim uposlenicima osigurati i dodatnih 14 fakultetskih programa, pa se udružio sa Guild Education.

Sa svakim novim uspjehom Guilda, Rachel je sve samopouzdanija. Naučila je mnogo o vještinama prodaje i o načinima pozitivnih uticaja na ljude. Zna oblikovati nova partnerstva i regrutirati najbolje uposlenike u svoj tim. Upravo su ostvarena snažna partnerstva i izvrstan tim uposlenika uspjeli izgraditi Guild Education, kompaniju koja danas pomaže milionima odraslih osoba da dobiju pristup obrazovanja koje im je potrebno, a Rachel utabali put ka daljem vrtoglavom uspjehu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here