Ozvaničen početak ‘SDG Acceleratora’ za pet malih i srednjih bh. preduzeća

Pet kompanija će proći šestomjesečno "inovacijsko putovanje" koje je satkano od ideja koje mogu biti brzo realizirane s jakim SDG i poslovnim potencijalom, identifikacije novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela, te na kraju razvoja prototipa i konkretnih poslovnih planova.  

55

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH danas je u Sarajevu ozvaničio početak “SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća” koji ima za cilj ubrzati poslovna rješenja bazirana na Ciljevima održivog razvoja (SDG).

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera izjavila je da su iskustva kompanije Deloitte u Danskoj sa SDG Acceleratorom vrlo zanimljiva zbog čega su odlučili da ih prenesu u BiH u pilot-projektu na pet odabranih kompanija.

“Nadamo se da će pilot-projekt biti uspješan i da će biti nastavljen i naredne godine”, istakla je Nedera.

Pojasnila je da će tih pet kompanija, uz podršku stručnjaka iz Deloittea, proći šestomjesečno “inovacijsko putovanje” koje je satkano od ideja koje mogu biti brzo realizovane s jakim SDG i poslovnim potencijalom, identifikacije novih proizvoda, usluga ili poslovnih modela, te na kraju razvoja prototipa i konkretnih poslovnih planova.

Menadžer za SDG strategije u danskom ogranku Deloittea Soren Schou naveo je da su razvili brojne metodologije i alate koji su se na primjeru 32 danske kompanije pokazali uspješno u razvoju poslovnih rješenja bazirana na Ciljevima održivog razvoja.

Kompanije koje su odabrane za pilot-projekt su EdenGarden d.o.o., Koteks d.o.o., Jaffa Komerc d.o.o., Plantago d.o.o. i Softhouse Balkans d.o.o.

SDG Accelerator za MSP podrazumijeva tri okvirna cilja promjene: razvijanje barem jednog rješenja u svakom preduzeću koje se bazira na održivom razvoju, bilo da je to proizvod, usluga ili poslovni model koristeći inovacije bazirane na održivom razvoju; održive inovacije kao osnove za stvaranje šireg razumijevanja o tome na koji način kompanije mogu raditi na društvenoj i ekološkoj održivosti, lokalno i globalno; te model koji može nadahnuti preduzeća koja nisu obuhvaćena programom da započnu s integrisanjem ciljeva održivog razvoja u svoje poslovanje.

Troškove učešća u SDG Acceleratoru, kao i troškove sastanaka, stručnih savjeta i “inovacijskog putovanja” pokrit će UNDP.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here