Na ‘Sajmu zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa’ 120 poslovnih subjekata

Upriličeno je i potpisivanje memoranduma o saradnji sa 24 ustanove, organizacije i drugim pravnim subjektima koji provode programe obuka

57
Sajam

„Sajam zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa“ održan je u Sarajevu na “Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović”, a cilj je ostvarivanje zajedničkih interesa od značaja za razvoj privrede, unapređenje uslova za ekonomski rast, otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti na području Kantona Sarajevo.

Ekonomski rad

S obzirom na to da je namjera Strategije razvoja KS da se unaprijede uslovi za ekonomski rast, što u konačnici znači otvaranje novih radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti, na sajmu učestvuje 120 poslovnih subjekata i poslodavaca, kroz pet industrija: IT, turizam, stari zanati, startup  te ostale privredne i uslužne djelatnosti.

Sajam organizira Javna ustanova “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ s partnerima, a to su: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, te općine Stari Grad, Centar i Novo Sarajevo.

Na štandovima u sajamskom prostoru poslovni subjekti su prezentirali svoje aktivnosti, programe, planove i kao najavažnije – svoje potrebe za zapošljavanjem, o kojima se posjetitelji i oni koji su u potrazi za poslom mogu informirati, ali i aplicirati za posao.

Na svečanosti otvorenja sajma, direktor JU “Služba za zapošljavanje KS” Nermin Pećanac, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Vlade KS i resorni ministar Malik Garibija te predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, ocijenili su  da je sajam istinsko mjesto susreta poslodavaca i onih koji traže posao.

“Želimo da približimo nezaposlene onima kojima trebaju, a to su poslodavci. Odnosno, ovo je  integracija nezaposlenih osoba u tržište rada. Na sajmu je 120 privrednih subjekata i to je pokazatelj da su poslodavci zainteresirani”, kazao je Pećanac.

Znanja i vještine

Naglasio je i važnost obuka, prekvalifikacija, dokvalifikacija, te drugih vidova sticanja potrebnih znanja i vještina za brzo zaposlenje.

Održana je i obuka o osnovnim elementima iz poduzetništva. To  je, kako je kazao, prilika da se čuju pozitivna iskustva osoba koje su pokrenule vlastiti startup.

Upriličeno je i potpisivanje memoranduma o saradnji sa 24 ustanove, organizacije i drugim pravnim subjektima koji provode programe obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija za nezaposlene i druge osobe, to jeste  programe obrazovanja odraslih i podizanje konkurentnosti nezaposlenih osoba za tržište rada.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here