Vakcina protiv klamidije prošla prva sigurnosna testiranja

Klamidijska infekcija naziva se i tihom epidemijom jer djeluje podmuklo i tiho, najčešće bez uočljivih simptoma

69
Klamidija

Vakcina protiv infekcije spolno prenosivom bolesti klamidijom trahomatis prošla je prva sigurnosna testiranja. Riječ je o prvoj vakcini ovog tipa testiranoj na ljudima. Stručnjaci kažu da je vakcina vjerovatno najbolji način u borbi protiv ove bolesti koja, naprimjer u Velikoj Britaniji, na godišnjem nivou čini gotovo polovinu svih dijagnosticiranih spolnih infekcija, piše BBC.

No, trebat će provesti dodatna testiranja i istraživanja da bi se pokazalo u kolikoj je mjeri vakcina djelotvorna i kolika doza je potrebna, piše časopis The Lancet Infectious Diseases.

Za to će biti potrebno nekoliko godina pa je u međuvremenu najbolji način da se izbjegne zaraza klamidijom korištenje kondoma.

Klamidijska infekcija naziva se i tihom epidemijom jer djeluje podmuklo i tiho, najčešće bez uočljivih simptoma, a postaje vidljiva tek pošto se razviju ozbiljne posljedice.

Chlamydia trachomatis (klamidija trahomatis), osim genitalne infekcije, može uzrokovati i trahom, bolest oka koja je glavni uzrok sljepoće u svijetu te spolno prenosivu bolest lymphogranuloma venereum, proširenu u tropskim i suptropskim zemljama.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here