Jutarnji tipovi ljudi imaju niži rizik za rak dojke

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu BMJ pokazalo je da žene kojima se lakše probuditi rano ujutro imaju manji rizik od razvoja raka dojke

76
Jutro

Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu BMJ pokazalo je da žene kojima se lakše probuditi rano ujutro imaju manji rizik od razvoja raka dojke. Za potrebe analize, naučnici su koristili podatke 180.216 žena iz velike britanske studije Biobank, te 228.951 žene iz Udruženja za istraživanje raka dojke (BCAC), te zaključili da postoje dokazi o tome kako su žene koje su jutarnji tipovi zaštićenije od rizika, kao i da spavanje duže od sedam ili osam sati na noć također može imati zaštitni učinak.

Genetski profil

Naučni tim je naglasio da je utvrđeni efekat mali u poređenju sa drugim faktorima rizika za rak dojke poput indeksa tjelesne mase, unosa alkohola i pušenja. Za potrebe istraživanja, naučnici su proveli dvije analize, u prvoj su nastojali otkriti veze između raka dojke i činjenice da li je osoba jutarnji ili večernji tip osobe, kao i trajanja sna, te simptoma insomnije, a u drugoj su koristili genetske profile hronotipa osoba, te podatke o trajanju sna i insomniji kako bi otkrili veze s rakom dojke. Analizama je potvrđeno da žene koje su jutarnji tipovi imaju nešto manji rizik od raka dojke u poređenju sa ženama koje su večernji tipovi.

Biološki sat

Prema riječima Eve Schernhammer, jedne od autorica istraživanja i profesorice na Odjelu za epidemiologiju Univerziteta u Beču, ovo istraživanje pokazuje potrebu za budućim istraživanjima koja će pomoći u smanjenju posljedica koje naš biološki sat može imati na naše zdravlje, kao i u pronalaženju rješenja za radno vrijeme koje će biti u skladu s našim hronotipom.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here