Probijen tunel Žaba kod Neuma

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru - Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

69

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, jučer je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara. Vrijednost ugovora je 23.057.197,66 KM s PDV-om.

Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u oktobru prošle godine, a očekuje se da će kompletni radovi na tunelu biti gotovi u maju sljedeće godine.

Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom konkursu  Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine. Time bi konačno jedini bh. grad na moru – Neum, bio povezan s ostatkom zemlje kvalitetnom magistralnom cestom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i ostatka FBiH.

” Ovo je vrlo značajan poduhvat i nadam se da će se u naredne dvije godine ostvariti taj san koji sanjamo od Austrougarske, tj. da istupimo neumskom zaljevu slobodno i bez graničnih prijelaza”,  izjavio je nakon obilaska tunela premijer Novalić.

Načelnik Neuma Živko Matuško istaknuo je kako će cesta olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj toga kraja.

Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi dužine 8,7 km. Posao vrijedan 17 miliona KM, a dobio ga je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci.

Osim toga raspisan je i tender za izgradnju dionice Broćanac-Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. jula.

Federalna vlada je za gradnju ceste Neum – Stolac, koja je dio programa gradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH, izdvojila 40 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here