Rašireno je mišljenje da je bijelo meso, poput piletine, bolje od crvenog mesa (govedine, svinjetine, jagnjetine) ako pazite na nivo holesterola u krvi, a tim naučnika koji je predvodio dr. Ronald Krauss, direktor Odjela za aterosklerozu pri Institutu za istraživanje Dječije bolnice u Oaklandu, u američkoj državi Kalifornija, želio je ispitati to uvjerenje bazirano na različitim opservacijskim istraživanjima koja su potvrdila vezu između unosa crvenog mesa i povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Kraussov tim smatrao je da vezi između bijelog mesa i holesterola u stručnoj literaturi nije dato dovoljno prostora te je ispitao kako različit unos mesa utiče na nivo lipida i lipoproteina koji uzrokuju masne naslage u arterijama. Tim je rezultate objavio u American Journal of Clinical Nutrition. Američki naučnici podijelili su zdrave žene i muškarce u dvije grupe, u zavisnosti od toga da li su redovno konzumirali visok ili nizak nivo zasićenih masnih kiselina te ih potom podijelili u tri grupe: crveno meso, bijelo meso i ishrana bez mesa.

U svakoj grupi, učesnici, stari između 21 i 65 godina s indeksom tjelesne mase između 20 i 35 kilograma na kvadratni metar, konzumirali su dodijeljenu im hranu tokom četiri sedmice, nakon čega im je mjeren nivo LDL „lošeg“ holesterola, nivo apoliproteina B, malih i srednjih LDL čestica, kao i ukupni HDL „dobri“ holesterol. Pokazalo se da konzumiranje bijelog i crvenog mesa podjednako podižu nivo holesterola u krvi u odnosu na nivo osoba koje jedu proteine biljnog porijekla, a povećani nivo holesterola nije zavisio od nivoa unosa zasićenih masti.

„Planirajući ovo istraživanje očekivali smo da će crveno meso izraženije podići nivo holesterola u krvi od bijelog mesa i bili smo iznenađeni kad se to nije desilo“, izjavio je dr. Ronald Krauss, dodajući da su se izvori proteina iz biljnog svijeta, poput povrća i mahunarki, pokazali boljim izborom. „Naše istraživanje je prvo koje je pokazalo da obje vrste mesnih proteina rezultiraju većom koncentracijom LDL holesterola u poređenju s rezultatima osoba koje jedu biljne proteine“, zaključio je Kaussov tim.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here