7 uzroka akni u odraslom dobu

Problemi s kožom u tinejdžerskim godinama mogu biti prilično iritantni, ali su vrlo česti i u tridesetima, četrdesetima pa čak i pedesetim godinama, naročito ako ste žena, ističe Američka akademija za dermatologiju (AAD).

351
Akne

Problem je što revnosnije čišćenje lica koje je pomagalo u adolescenciji sada ne samo što ne pomaže, nego može i naštetiti zdravlju kože. Akne u odraslom životnom dobu rješavaju se suočavanjem s uzrokom problema te je dobro znati koji su najčešći među njima.

Hormoni. Određena zdravstvena stanja, poput sindroma policističnih jajnika, mogu dovesti do hormonalnog disbalansa, a time i do veće proizvodnje masnoća na koži i akni. Akne izazvane hormonalnim disbalansom obično se javljaju u donjem dijelu lica, oko brade i usana, a ljekari će vam pomoći da problem riješite iznutra.

Stres. Bubuljice u odraslom dobu često se javljaju i u stresnim situacijama, što je dokazalo i istraživanje provedeno 2017. godine na primjeru studentica i studenata medicine. Za vezu ponovo valja kriviti hormone, čija povećana proizvodnja u periodu stresa dovodi do masne kože i začepljenih pora. Rješenje je jasno, opustite se. Meditirajte, vježbajte, otiđite u prirodu.

Šećer. Postoje dokazi da unos hrane s visokim glikemijskim indeksom koja obično sadrži mnogo prostih šećera loše utiče na kožu. Uzrok se vjerovatno krije u činjenici da hrana s visokim glikemijskim indeksom povećava nivo inzulina, a time i upalne procese i proizvodnju masti u koži. Rješenje može biti u smanjenju unosa šećera.

Mlijeko. Veza između akni i unosa mliječnih proizvoda, a naročito kravljeg mlijeka otkrivena je u nekoliko nedavnih istraživanja. Najveće probleme koži pravi obrano mlijeko te naučnici nisu sigurni je li to zbog visokog udjela šećera ili kravljih hormona. Ako se borite s aknama u odraslim godinama, smanjenje unosa mlijeka moglo bi pomoći.

Šminka. Prvi poriv kod problema s kožom je da ih prekrijete puderom, ali šminka također može biti uzrok problema. Kada su začepljene pore od neadekvatne šminke uzročnik akni, javljaju se sitne bubuljice na čelu, obrazima i bradi. Nastojte održavati sve aplikatore čistima, čistiti lice pred spavanje i šminku uvijek nanositi čistim rukama te potražite šminku bez ulja koja ne začepljuje pore.

Njega. Nije lako pronaći sredstva za njegu kože koja odgovaraju vašem licu, ali osobe koje imaju akne u odraslim godinama često su iste one koje pretjerano čiste kožu. Agresivni pilinzi i prečesto čišćenje iritiraju kožu i oduzimaju joj potrebnu vlažnost, što može učiniti kožne probleme još gorima. Radije birajte nježan pristup koži uz konsultacije s dermatologom.

Zagađenje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji žive u područjima zagađenog zraka, poput velikih gradova, češće imaju probleme s kožom, budući da različite čestice podstiču upalne procese i proizvodnju sebuma u koži, začepljujući pore. Pažljiva njega kože i zaštitni faktor pomažu kod ovog problema.

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here