Završen 2. Međunarodni IN HoReCa sajam u Sarajevu

Brojna dešavanja obilježila dvodnevni sajam

89
IN HoReCa

Zatvoren je 2. Međunarodni sajam hrane, pića i ugostiteljske opreme IN HoReCa 2019 u Sarajevu. Sajam se održavao u novootvorenom Convention Centru hotela Hills na Ilidži na čak 4.000 kvadratnih metara prostora, što ga svrstava među najveće sajmove ovog tipa u regiji, a po broju aktivnosti organiziranih tokom ovog događaja, IN HoReCa 2019 je i sadržajno nadmašila očekivanja, čak i za sajmove sa dužom tradicijom.

Veliko znanje

„U prošloj smo godini postavili ljestvicu u organizaciji sajma, tako da smo u ovogodišnju organizaciju ušli sa jasno definisanim ciljevima koje smo željeli postići i u tome smo uspjeli“, kaže Rešid Muratović, izvršni direktor agencije Altermedia koja je organizator događaja i dodaje:

„Svjesni smo da će proces izgradnje ovakvog specifičnog događanja zahtijevati puno truda i veliko znanje. Na prvo smo potpuno spremni, a drugo nedvojbeno imamo uz pomoć velikog tima entuzijastičnih ljudi koji je angažovan na projektu IN Horeca. Treća godina sajma, s čijim planiranjem počinjemo već danas, će postaviti standarde u industriji, u to ni najmanje ne sumnjamo“.

Na sajmu su, po prvi put u zemlji, dodijeljene nagrade kompanijama u HoReCa kanalu i to u različitim kategorijama, što je dodatni podsticaj za razvoj ove grane. Svi nagrađeni su potvrdili da će im nagrada  poslužiti kao svojevrsna motivacija u narednom periodu, i podstrek da u svojoj ponudi budu još hrabriji i maštovitiji.

Poseban dio sajma, na čijoj su pripremi organizatori posebno pažljivo radili, su edukacijske platforme u formi panela i različitih diskusija. Ovo je bila jedna od rijetkih prilika da se razmijene iskustva i znanja unutar industrije, što su pozdravili i učesnici sajma i njegovi posjetioci.

„Ove godine smo akcent stavili na održavanje svojevrsnih Masterclass radionica hrane“, naglasio je Nermin Hodžić, Chef i predsjednik Udruženja kuhara u BiH, koji je od ove godine u organizacijskom timu sajma, podvukavši da su ove radionice, koje se rijetko ili gotovo nikako održavaju u BiH, bile podjednako spektakl za posjetioce koliko i izuzetno korisne kuharicama i kuharima koji su u njima učestvovali.

Specifična platforma

Pored ovoga, u dva dana koliko je sajam trajao priređene su brojne degustacije, uključujući prezentacije egzotičnih kuhinja poput malezijske, predstavljeni su novi proizvodi i usluge, a ova se prilika iskoristila i za humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za djecu oboljelu od malignih bolesti.

Zaključujući sajam, direktor IN HoReCa sajma Šefik Gušić, čovjek s višedecenijskim iskustvom u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, je potvrdio da je sajam prošao bolje od očekivanog:

„Ovom smo aktivnošću napravili specifičnu platformu i okupili ljude sa znanjem i iskustvom koji će, udruženi, snažno doprinijeti razvoju HoReCa inustrijske grane, a neposredno i unaprijediti turizam u Kantonu Sarajevo i zemlji. Sajam IN HoReCa 2019 je, dakle, poslužio svrsi i kako smo i najavili na otvaranju, potaknuo različite saradnje, na dobrobit svih uključenih“, optimistično je zaključio Gušić.

Pored oko stotinu izlagača koji su učestvovali, kroz sajam je prošlo oko 3000 ljudi u dva dana njegovog održavanja.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here