Sladoled iz Hrvatske dominira na bh. tržištu

Jedemo sladoled i iz Srbije, Poljske i Mađarske.

112
U ljetnom periodu dolazi do povećanja uvoza ledenih zaslađivača, a sudeći prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, građani u BiH najviše konzumiraju sladoled koji pristiže iz Hrvatske te Srbije i Poljske.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je u prvih pet mjeseci uvezeno 2.119.727,42 kilograma sladoleda vrijednosti 11.268.238,69 KM.

“Najviše sladoleda je uvezeno iz Hrvatske, i to 1.270.783,26 kilograma vrijednosti 5.659.752 KM”, kažu u UIO BiH.

Za razliku od februara, marta i aprila, kada je mjesečno uvezeno oko 250.000 kilograma sladoleda iz Hrvatske, do drastičnog povećanja došlo je u maju, kada je uvezeno skoro pola miliona kilograma sladoleda, u vrijednosti 2.111.182,57 KM.

Nakon Hrvatske, najviše sladoleda smo u prvih pet mjeseci uvezli iz Srbije, ali skoro četiri puta manje, te smo pojeli ukupno 345.992,68 kilograma sladoleda od istočnih komšija, u vrijednosti 1.820.157,54 KM.

Sudeći prema podacima UIO BiH, nakon naših prvih komšija, najveće količine sladoleda su nam pristigle iz Poljske i Mađarske. Osim iz ovih zemalja, osvježavamo se i sladoledima iz Slovenije, Mađarske, Francuske, Sjeverne Makedonije, Litvanije, Estonije, Njemačke, Italije, Češke, Bugarske, Ukrajine i Grčke.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije RS, kaže da u BiH nema proizvodnje sladoleda, osim firme u Čitluku koja nije domaća, nego iz Hrvatske.

“Proizvodnja sladoleda je ozbiljna industrijska grana i nije toliko skupa proizvodnja koliko su skupi marketing i transport. Da bi neko proizvodio sladoled mora imati veliki broj vitirina, kamiona. Moraju se raditi velike količine, tako da je mala šansa da se na našem ovako malom tržištu napravi firma koja može konkurisati strancima”, rekao je Trivić, izvijestile su Nezavisne.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here