Osvrt: Godišnji sastanak EBRD-a poslao pozitivnu sliku BiH u svijet

U okviru Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, investicijske konferencije i biznis foruma, glavni grad Bosne i Hercegovine ugostio je više od 3.000 učesnika, a sam događaj bio je odlična prilika za promociju investicionih potencijala naše zemlje.

80
EBRD

Glavni grad Bosne i Hercegovine bio  je domaćin Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), investicijske konferencije i biznis foruma, koji je u okviru trodnevnog programa okupio više od 3.000 učesnika iz cijelog svijeta – zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, skoro 70 delegacija guvernera EBRD-a te poslovne ljude iz 38 ekonomija sa kojima sarađuje EBRD.

„Ovo je globalni forum na kojem želimo BiH predstaviti u drugom, boljem svjetlu, kako bismo postali konkurentniji, prepoznatljiviji, kako bismo postali mjesto koje je povoljno i poželjno za biznis. To je jedna od poruka koja je važnija od broja potpisanih ugovora među raznim zemljama i šansa da imamo priliv stranih investicija svake godine više od milijardu, poželjno bi bilo milijardu i po. Nisam siguran da li ćemo to uspjeti, ali radimo na tome. To bi nam omogućilo rast od pet posto, što garantuje sustizanje i onih koji su nas proteklih godina pretekli. To je vrlo važno za BiH, jer rast od 2,5 do tri posto je nedovoljan, nama treba nešto više od prosjeka. Uvjeren sam da će svi ovi događaju tome doprinijeti“, kazao je medijima prije samog početka programa Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prvi dan bio je ispunjen brojnim događajima fokusiranim na srednja i mala preduzeća, odnosno izazove s kojima se susreću, ali i njihovo međusobno umrežavanje. Kroz nekoliko panela govorilo se o primjeni različitih tehnologija u poslovanju. Kada su u pitanju mala i srednja preduzeća, u okviru panela na kojem se govorilo o razvojnim i inovativnim mogućnostima malih i srednjih preduzeća zapadnog Balkana istaknuto je da je registrovan napredak u toj oblasti, ali predstoji zahtjevan trogodišnji period u kojem će Bosni i Hercegovini pomagati i dalje EBRD, kao i Evropska komisija. Naglašeno je da zemlje zapadnog Balkana moraju ulagati u obrazovanje i osposobljavanje mlade radne snage kao jedan od uvjeta razvoja preduzetništva.

Nužno ujediniti region

U okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, glavni grad BiH ugostio je i čelnike zemalja zapadnog Balkana. Budući da je upravo regionalna saradnja ključna za ekonomski napredak i stabilnost regije, moto skupa EBRD-a bio je Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta.

Sir Suma Chakrabarti, predsjednik EBRD-a u uvodnom obraćanju istaknuo je da će zbog reformi koje se provode ove godine u BiH biti investirano rekordnih 400 miliona eura što je duplo u odnosu na prošlu godinu.

„Ove godine nadamo se da ćemo uložiti više od deset milijardi eura u postojećim operacijama u državama u kojima radimo. Najveći je to iznos do sada. Veoma je bitno da to budu visokokvalitetne investicije i da nikakvog pada u standardima ne bude. Među našim investicijima prošle godine 1,1 milijada eura bila je u region zapadnog Balkana. Od toga je 200 miliona bilo ovdje u BiH. Integraciju vidimo kao veoma moćan instrument za proširenje trgovine robom i uslugama, povećanje prekograničnih ulaganja i možda najvažnije, poticanje razmjene novih ideja i inovacija,” dodao je  Chakrabarti te naglasio da je veća ekonomska integracija na zapadnom Balkanu ključna za reforme koje mogu donijeti održiv i uključiv rast u regionu.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH poručio je da je glavni partner BiH kada je u pitanju ekonomski razvoj EBRD. Istaknuo je i da je BiH postala zanimljiva destinacija za mnoge, a da je EBRD do sada za izgradnju Koridora Vc uložio 550 miliona eura.

“Opredjeljenje Vijeća ministara BiH su procesi integracije i jačanje ekonomije. Sretan sam što mogu kazati da je BiH ostvarila značajne pomake, posebno kada je riječ o konkurentnosti bh. proizvoda. BiH ima kontinuirani rast izvoza, a stopa nezaposlenosti pokazuje pad. Nadam se da će ova konferencija uroditi plodom i dovesti investicije u BiH “, kazao je Zvizdić.

Lideri zemalja zapadnog Balkana saglasni su da je jedinstvo regiona ključno za ekonomski napredak, ali i da je potrebno puno toga uraditi kao bi se to ostvarilo.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore pozvao je na ‘evropeizaciju’ regije naglasivši da je to put bez alternative.

“Naš region je historijski zaostao i ta zaostalost je porodila nešto što je ozbiljan problem i što, nažalost, predstavlja reputaciju našeg regiona, a to je, manje-više, kontinuirana nestabilnost. Da bi izašli iz tog stanja i došli u situaciju da, kao odgovorne vlade, odgovorimo onome što je očekivanje naših građana, a to je dostizanje evropskog kvaliteta života, mislim da moramo odabrati put učvršćivanja stabilnosti, dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja, koji će nas voditi ka sustizanju kvaliteta života u EU”, kazao je Đukanović.

Premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije smatraju da regija treba imati jedinstveno tržište i zajednički nastup prema ostatku Evrope.

“Potrebna je uspostava slobodne trgovine na jedinstvenom tržištu ako se želi raditi regionalno. Ne trebamo čekati da postanemo dio EU kako bismo imali vlastiti šengenski model u regiji. Nema mnogo smisla da i dalje toliko zaostajemo u smislu komunikacija, kretanja i slobode u prostoru. Trebamo imati veće tržište i prostor za različite mogućnosti”, smatra Edi Rama, premijer Albanije.

BiH je povoljna za investiranje

Posebno važan za BiH bio je treći dan gdje su na investicionoj sesiji nazvanoj Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte predstavljene različite mogućnosti ulaganja u BiH. Sesija se fokusirala na specifične oblasti u kojima BiH ima ogroman investicioni potencijal. Strateški geografski položaj zemlje, pravno okruženje pogodno za investitore, povoljni trgovinski sporazumi, konkurentni poreski i carinski sistemi, niski operativni troškovi i talentovani ljudi čine našu zemlju destinacijom punom potencijala za profitabilne investicije. Područja od posebnog interesa uključuju energetski sektor, metaloprerađivačku i automobilsku industriju, proizvodnju namještaja, prehrambenu industriju, turističku industriju i IT sektor. Podsticaji ovim strateškim područjima ekonomije BiH mogu donijeti visoke profite i generirati ukupni ekonomski rast zemlje.

Učesnici sesije i investitori imali su priliku čuti uspješne priče iz privatnog sektora iz top pet oblasti za investiranje, a to su IT sektor, automobilska industrija, poljoprivreda, drvna industrija i turizam.

„U svijetu postoji potražnja za dva miliona IT stručnjaka, mi smo malo tržište ali veoma dobro u IT-u, imamo veliki potencijal i mi se kao organizacija fokusiramo na edukaciju mladih ljudi. Kada je u pitanju nuđenje naših usluga i proizvoda i investiranje u BiH velika prednost je geografski položaj naše zemlje, tako da je veoma lahko realizirati biznis projekte s nama“, kazao je Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alliance.

O potencijalima u sektoru turizma govorio je Igor Gordić, predstavnik Olimpijskog centra Jahorina, koji je istaknuo da kada su u pitanju potencijali ulaganja u turizam pozitivne strane su tradicija, prirodni resursi i ugodna zakonska pozadina, a dio u koji bi investitori trebali ulagati je infrastruktura.

Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj i predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH istaknuo je da su Godišinji sastanak EBRD-a i biznis forum bili odlična prilika da se pošalje pozitivna poruka iz BiH i da unatoč svim izazovima poslovnog okruženja u BiH ipak postoje potencijali koji su veći od rizika.

“Još jednom ću napomenuti da nijedan ozbiljan investitor nije izgubio svoj kapital ovdje i BiH je dobra prilika za investiranje koju treba iskoristiti”, dodao je Muidža.

Zajam za nastavak izgradnje Koridora Vc

Ugovor o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj u vrijednosti 210 miliona eura za Projekat Koridor Vc – obilaznica Doboj potpisan je zadnji dan.

Ugovor su potpisali predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja kazao da mu je posebna čast što će godišnju konferenciju EBRD-a, čiji je domaćin BiH zaključiti ugovorom o još jednom značajnom infrastrukturnom projektu koji je bitan za oba entiteta i čija je vrijednost 210 miliona eura.

Prema njegovim riječima, Ugovor o zajmu između BiH i EBRD-a omogućit će izgradnju novih 14 kilometara dionice autoceste na Koridoru Vc sa dvije dvostruke trake. Sredstva od 210 miliona eura bit će alocirana na Federaciju BiH, odnosno JP Autoceste FBiH u iznosu 60 miliona eura i na Republiku Srpsku, odnosno JP Autoputevi RS u iznosu 150 miliona eura.

Istaknuo je da su uslovi zajma povoljni uz rok otplate 15 godina, uključujući tri godine grace perioda na otplatu glavnice, a otplata je u 24 jednake polugodišnje rate.

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here