Forto apeluje na poslodavce da radnicima omoguće slobodan dan u vrijeme praznika

Edin Forto uputio je apel poslodavcima da, ukoliko mogu, svojim radnicima omoguće da ne rade u vrijeme Međunarodnog praznika rada

159
Slobodan dan

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto uputio je apel poslodavcima da, ukoliko mogu, svojim radnicima omoguće da ne rade u vrijeme Međunarodnog praznika rada – 1. maja, a ako već ne mogu izbjeći kontinuirani proces rada, onda da radnicima povećaju naknadu za taj dan.

“Zakon dozvoljava rad i praznikom, ali vrlo jasno propisuje da radnici koji rade praznikom budu plaćeni za svoj rad”, kazao je Forto.

Vršenje nadzora

Premijer KS je najavio akciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koja će 1. i 2. maja biti na terenu i sankcionirati one koji ne provode zakon, odnosno, one koji ne isplaćuju radnike za njihov rad u vrijeme praznika, ili druge dane za koje je propisano da su neradni dani.

To je potvrdio i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović koji je kazao da će inspekcija rada, tržišno-turistička, sanitarna, veterinarska, inspekcija zaštite okoliša, saobraćajna inspekcija, biti na terenu i evidentirati sve trgovine, objekte, štandove, nelegalne prijevoznike.

Inspektori će vršiti nadzor nad fiskalnim sistemima u pogledu kontrole izdavanja fiskalnih računa kod subjekata nadzora i posjedovanja fiskalnih uređaja, a prioritet je sprječavanje nelegalne trgovine tokom praznika.

“Inspekcija rada će vršiti nadzor nad provođenjem Zakona o radu u KS. Poslodavac je obavezan da vodi evidenciju o radnom vremenu radnika. Ukoliko poslodavac ne vodi evidencije ili radi suprotno propisanim pravilnikom, ili ukoliko inspektoru ne stavi na uvid evidencije o radnom vremenu radnika, bit će prekršajno sankcioniran i novčano kažnjen, u skladu sa Zakonom”, kazao je Halilović.

Glavni inspektori Selmir Velić, Muvedeta Šetić, Amela Babić su kazali da će svako iz svoje oblasti vršiti nadzor tokom praznika.

Zaštita zdravlja

Tako će u cilju zaštite zdravlja i interesa građana, inspektori za veterinu i sanitarna inspekcija pojačati veterinarsko zdravstveni pregled životinja i životinjskih prerađevina.

Pojačan nadzor će imati i šumarska inspekcija koja će svoje aktivnosti provoditi na lokalitetima i mjestima gdje se očekuje veći broj izletnika, a sve s ciljem sprečavanja šumskih požara, ili nelegalne sječe šuma.

Komunalna inspekcija će, u saradnji s komunalnim preduzećima Rad i Park održavati čistoću, a inspekcija zaštite prirode će djelovati na područjima Vrelo Bosne, Bijambare, Skakava, Bentbaša i Trebević.

Saobraćajna inspekcija će vršiti nadzor nad nelegalnim taksistima i nelegalnim kombi prijevoznicima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here