Potrebno zakonski urediti oblast socijalnog preduzetništva

Radončić je rekla da su spremni staviti na raspolaganje svoje resurse i višegodišnje iskustvo kako bi bio napravljen što bolji zakon koji će urediti tu oblast

171
Socijalno poduzetništvo

Zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Danijela Kristić i menadžerica Projekta BHcrafts Lejla Radončić razgovarale su o potrebi kreiranja Zakona o socijalnom preduzetništvu u Kantonu Sarajevo.

Brzorastuća grana

Ocjenjujući socijalno preduzetništvo kao brzorastuću granu ekonomije uz zapošljavanje ugroženih kategorija stanovništva, svima koji se pojavljuju na tržištu u ovakvim organizacijama važno je da zakonski propisi budu prilagođeni specifičnim okolnostima njihovog rada.

Radončić je rekla da su spremni staviti na raspolaganje svoje resurse i višegodišnje iskustvo kako bi bio napravljen što bolji zakon koji će urediti tu oblast.

„Želimo da svi oni koji djeluju kroz socijalno poduzetništvo mogu napraviti na tržištu dobar i konkurentan proizvod“, poručila je Radončić.

BHcrafts je jedno takvo preduzeće, priznato je i poznato u BiH ali i van nje. U svom radu okuplja 180 žena iz cijele Bosne i Hercegovine koje već skoro 25 godina prave prepoznatljive i vrijedne bh. rukotvorine. Radi se većinom o ženama niskog nivoa obrazovanja i lošeg ekonomskog stanja koje kroz saradnju s BHcrafts-om ostvaruju mogućnosti sticanja osnovnih ili dodatnih sredstava za život.

Započeta analiza

Akcionim planom o provedbi Strategije razvoja Kantona Sarajevo 2018. – 2020. predviđeno je donošenje tog zakona, i u 2017. započeta je analiza koja treba biti osnova za njegovo donošenje.

Po riječima zamjenice Kristić, uređenje te oblasti svakako ima posebne socijalne i privredne prednosti.

Istakla je potrebu da se u saradnji s nadležnim ministarstvima nastave aktivnosti na pripremi tog zakona  u čemu će, kada za to dođe vrijeme, i Skupština Kantona biti konstruktivan partner, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here