U prošloj godini 800 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH

Ako je suditi po broju sastanaka i kontakata koje je FIPA održala i uspostavila od samog početka 2019. godine, može se očekivati nastavak trenda rasta i u 2019. godini

61
Strana ulaganja

Prema  upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u 2018. godini dosegla su iznos od 800 miliona KM, što predstavlja povećanje od 2,8% u odnosu na 2017. godinu kada je zabilježeno 777 miliona KM. Trend rasta stranih investicija iz 2017, nastavljen je i u 2018. godini.

Teška godina

Direktor  FIPA Gordan Milinić ističe da je zadovoljan ovim iznosom, jer je prošla godina bila izuzetno teška za privlačenje stranih investitora zbog predizborne retorike koja je odvraćala strane investitore, i čestih pitanja stranih investitora da li će njihov kapital biti siguran u Bosni i Hercegovini.

Ako je suditi po broju sastanaka i kontakata koje je FIPA održala i uspostavila od samog početka 2019. godine, može se očekivati nastavak trenda rasta i u 2019. godini. Tu su i najave novih ulaganja u ovoj godini, kao i značajan broj projekata koji su započeti u 2018, a čija se realizacija nastavlja i u 2019. godini. Započeti investicioni ciklus će donijeti nova radna mjesta, zapošljavanje naših građana, više poreza državi, nove tehnologije, i jačanje standarda života naših građana.

Vrlo je važno istaći da su brojne prepreke na putu mnogo većeg priliva stranih ulaganja u BiH i snažnijeg investicionog zamaha, koje je potrebno otkloniti ukoliko se želi ostvariti značajniji stepen zapošljavanja u zemlji, jačanje privrede i razvoja zemlje. Vrlo je važno nastaviti s reformskih procesima i iskazati spremnost i volju za unapređenje prilika u zemlji. Rast investicija i zapošljavanje je dovoljan motiv da se nastavi s unapređenjem poslovnog ambijenta u zemlji na način da stimulira privrednike, poboljšanjem konkurentnosti i imidža zemlje.

Olakšanje poslovanja

FIPA u okviru svog programa postinvesticione podrške priprema prijedlog mjera koje svi organi vlasti u BiH trebaju preduzeti radi poboljšanja poslovnog okruženja i olakšanja poslovanja za  strane investitore. Prijedlozi su već upućeni nadležnim organima, nakon čega će biti  dostavljeni na finalno razmatranje Vijeću ministara BiH.

S ciljem privlačenja novih investitora, te poboljšanja imidža zemlje, FIPA nastavlja i implementaciju medijske kampanje „Invest in BiH“ u svijetu, u koju su uključena diplomatsko-konzularna predstavništva BiH i strane ambasade u Sarajevu, a u koju bi trebalo uložiti i značajnija sredstva radi reklame u svjetskim medijima.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here