Održana prva Regionalna konferencija o arhitekturi i graditeljstvu – HOUSE’19

Prva regionalna konferencija arhitekture i graditeljstva - House'19 okupila je brojne stručnjake iz ove oblasti

101

Prva Regionalna konferencija arhitekture i graditeljstva – House’19 održana je u Sarajevu, u organizaciji portala House.ba i kompanije Panorama Sole. Na konferenciji se okupilo blizu 300 stručnjaka, a jedanaest eminentnih predavača iz BiH, Italije, Hrvatske, Srbije i Španije govorili su o dobrim praksama arhitekture i urbanizma te o dizajnu interijera.

Brojni stručnjaci

Prva regionalna konferencija arhitekture i graditeljstva – House’19 okupila je brojne stručnjake iz ove oblasti, koji su imali priliku razgovarati i razmijeniti mišljenja, iskustva, prakse, ideje i saznanja o najnovijim tehnologijama, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji.

Konferenciju je otvorio poznati bosanskohercegovački arhitekt, Sead Gološ, koji se osvrnuo na trenutno stanje i mogućnosti arhitekture u BiH, dok je eminentni arhitekt Amir Vuk Zec govorio o savremenim metodama urbanog planiranja koji utiču na ekonomske, socijalne i ekološke aspekte tih zajednica.

Gosti predavači iz Hrvatske Marko Dabrović (Arhitektonski studio 3LHD) prezentirao je svoje radove i iskustva arhitektonske prakse u zemlji i inostranstvu, savremenim praksama u svjetskim centrima arhitekture te urbanim sistemima.

Jasmin Hošo, vanredni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu održao je predavanje o unapređenju poslovnog ambijenta u BiH, što je s aspekta graditeljstva, jedno od najvažnijih pitanja. Naglasio je da su ključni faktori kreiranja konkurentnosti u savremenom poslovanju znanje i kvalitet te svoj put ka globalnom tržištu domaće kompanije treba da grade na implementaciji ta dva standarda, dok s druge strane država treba da bude čvrst oslonac za realizaciju investicija iz realnog sektora.

Franco Vittor (Calligaris Italija), Admir Delalić (Vaillant, BiH), Dejan Racić (Porcenaloso Gupo Španija), Nermin Bešović (Rehau BiH) i Tea Feriz (Comtrade) prezentirali su najnovije trendove uređenja interijera kroz urbane inovacije za poslovne korisnike i porodice. Predavači su, kroz sve segmente, obuhvatili najznačajnije teme, s fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja.

Očuvanje integriteta

Narcisa Bašić – Gaković, ispred Asocijacije arhitekata BiH, predstavila je trenutne aktivnosti rada Asocijacije, kao i program rada do 2020. godine, s posebnim osvrtom na očuvanje integriteta i kompetencije arhitektonske djelatnosti u BiH.

Konferencija House’19 je pružila idealnu platformu za blizu 300 arhitekata, građevinskih inženjera, investitora, istraživača, studenata, proizvođača i drugih srodnih djelatnosti da se informiraju o najnovijim tehnologijama i pravcima gradnje i proizvodnje u urbanim sredinama. Glavni cilj konferencije, a to je stvaranje sinergijskog pristupa arhitekturi i graditeljstvu, doprinijet će budućim studijama i razvojnim projektima, implementaciji i promociji znanja, a sve kroz kvalitetnu diskusiju i razmjenu multidisciplinarnih znanja, iskustava te prezentaciji tehničkih i praktičnih rezultata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here