Business forum: U kojoj mjeri će prelazak na elektronske PDV prijave poslodavcima olakšati poslovanje?

Nakon što je 44.037 poreskih obveznika elektronskim putem dostavilo Upravi za indirektno oporezivanje svoje PDV prijave za poreski period januar 2019. godine, uspješno je okončana velika reforma

110

Nakon što je 44.037 poreskih obveznika elektronskim putem dostavilo Upravi za indirektno oporezivanje svoje PDV prijave za poreski period januar 2019. godine, uspješno je okončana velika reforma prelaska sa papirnog na elektronsko podnošenje poreskih prijava. Cjelokupan proces završen je bez bilo kakvih tehničkih smetnji i nejasnoća. Veliki doprinos ovoj reformi, osim UIO, svakako su dali i poreski obveznici u Bosni i Hercegovini, koji su ozbiljno pristupili cijelom procesu uspostave potpuno nove – elektronske komunikacije sa Upravom. Također, UIO će tokom godine proširivati spektar novih elektronskih usluga koje će biti zanimljive i korisne poreskim obveznicima.

Prednosti elektronske komunikacije ponajviše se ogledaju u uštedi vremena i novca.

Saša Aćić, Unija udruženja poslodavaca RS, direktor

Svaki oblik digitalizacije komunikacije između Uprave i poslodavca podržavamo. Vjerujemo da će to uštedjeti i vrijeme i novac poslodavcima, ali i doprinijeti unapređenju rada Uprave u smislu kvaliteta isporučene usluge prema građanima i poslodavcima. Naš izazov je kako digitalizovati ekonomiju. Svakako da taj proces treba pratiti i digitalizacija uprave. Slijede nam procesi prilagođavanja legislative i radnih procesa mogućnostima koje digitalizacija nudi. Pred nama je prilika da još odlučnije usmjerimo našu ekonomiju i društvo u pravcu digitalizacije.

Kasim Kotorić, UO Grupacije poslodavaca ZDK,  predsjednik

Sva tehnička poboljšanja koja posredno ili direktno pojednostavljuju postupke rada su dobro došla i privrednici – poslodavci ih podržavaju i pozdravljaju. Elektronska prijava PDV-a je jedno od tih poboljšanja koje će sigurno smanjiti troškove i bespotrebne aktivnosti dosadašnjeg postupka. Sigurno ubrzava proces i smanjuje angažovanje osoba vezanih za taj proces, kao i slanje pošte. Pravi efekti će se moći računati krajem godine, dužom upotrebom. Ne zaboravimo da je svaki trošak bitan, ali bismo voljeli da se počnu rješavati i krupnije stvari na kojima insistiramo već duže vrijeme.

Alisa Gekić, Centar usluga LiNK, direktorica

Uvođenje sistema elektronskog podnošenja PDV prijava je korak naprijed za poboljšanje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini.  Prelazak na E- poslovanje je umnogome olakšao poslovanje poslodavcima u administrativnom smislu. Samim tim, manje je papirologije, a značajne su i ušteda vremena i troškovi poštarine.

Goran Vukoje, Mljekara Pađeni, komercijalni direktor

Reforma prelaska sa papirnog na elektronsko podnošenje poreskih PDV prijava u Bosni i Hercegovini umnogome je olakšala poslovanje u našoj kompaniji Pađeni. Sada je značajno jednostavnije podnijeti prijavu te je poslodavcima moguće brže ispuniti poreske obaveze.

 

 

 

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here