Sindikat i poslodavci u RS ponovo usaglašavaju Opći kolektivni ugovor

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je rekao da, ukoliko to ne bude moguće, pokušat će da dogovore granske kolektivne ugovore

86
Dragutin Škrebić

Republika Srpska je tri godine bez Općeg kolektivnog ugovora, a poslodavci i sindikati su danas najavili da će tokom ovog mjeseca pokušati da dogovore taj dokument koji regliša prava radnika.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je rekao da, ukoliko to ne bude moguće, pokušat će da dogovore granske kolektivne ugovore.

Isplata regresa

Kaže da je problem u dosadašnjim razgovorima sa sindikatom bio u vezi s isplatom regresa, protiv kojeg nije poslovna zajednica, ali jeste protiv  plaćanje poreza i doprinosa na to davanje.

„Nismo za lažna davanja radnicima, koja neće biti ispoštovana. Ne možemo da dajemo prava koja ne možemo ispoštovati“, rekao je Škrebić.

Ističe da bez dobrog privrednog ambijenta nema ni dobrih zarada, te da to mora da bude prioritet.

Realni sektor

Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić kaže da u zakonu stoji da radnici imaju pravo na regres te da se treba uraditi sve kako bi se približili stavovi socijalnih partnera o ovom pitanju.

On je posebno upozorio da realni sektor nema ni kolektivne ugovore.

„Naš je interes, kao i privrednika da se dođe do optimalnih rješenja za ova dva akta i da se moraju stvoriti preduslovi da privredna zajednica bude konkuretna, jer će onda radnici imati bolje uslove rada i plaće“, dodao je Peulić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here