Usklađivanje sa propisima EU: Određene maksimalno dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani

Odredbama Pravilnika propisuju se maksimalno dozvoljene količine pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla i usklađuju sa maksimalnim vrijednostima propisanim u Evropskoj uniji

104
Pesticidi

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, donijelo je Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Jednaki uvjeti

Odredbama Pravilnika propisuju se maksimalno dozvoljene količine pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla i usklađuju sa maksimalnim vrijednostima propisanim u Evropskoj uniji.

Cilj je osigurati visok nivo zaštite potrošača u skladu s općim načelima propisanim Zakonom o hrani te omogućiti jednake uvjete na tržištu subjektima koji posluju s hranom.

Na prijedlog Agencije za sigurnost hrane, Vijeće ministara BiH donijelo je i Pravilnik o stavljanju van snage Pravilnika o količini brašna utrošenog za proizvodnju pekarskih proizvoda zbog njegove nejednake primjene, čime su prihvaćene inicijative subjekata u poslovanju s hranom i nadležnih organa.

Zdravstvena ispravnost

Stavljanje van snage ovog pravilnika neće utjecati na zdravstvenu ispravnost proizvoda, a službena kontrola i inspekcijski nadzor će se provoditi na način kako je to propisano važećim zakonskim i podzakonskim propisima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here