Poljoprivrednici traže isplatu poticaja, sredstva im potrebna za sjetvu

Poljoprivednici traže i ukidanje kvartala, da poticaji za mlijeko budu isplaćeni svaki mjesec, a drugi po završetku sezone

52
Poljoprivredni poticaji

Poljoprivrednici s područja Federacije Bosne i Hercegovine traže isplatu poticaja za treći kvartal protekle godine, koji su blokirani zbog kontrola, najviše mljekara i stočara.

“Mi ne tvrdimo da nepravilnosti nema, ali kontrole ovog tipa nisu rješenje, mogu trajati tri godine, a poljoprivrednicima novac treba već u martu, za sjetvu”, kazao je novinarima predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo te predložio da poticaji budu isplaćeni, a da inspekcija kontrole vrši nakon toga.

Kvalitetni zakoni

Naveo je da samo mljekara ima oko 750. Također, istakao je da poljoprivednici traže i ukidanje kvartala, da poticaji za mlijeko budu isplaćeni svaki mjesec, a drugi po završetku sezone.

Predsjednik bužimskog udruženja poljoprivrednika Ermin Veladžić naglašava da kašnjenje poticaja stvara velike probleme i da su poljoprivrednici u situaciji da gase proizvodnju. Smatra da su zakoni kvalitetni, ali da takva mora biti i primjena.

Poručio je da rješenje za isplatu trećeg kvartala mora biti doneseno u narednih deset dana da bi proizvođači mogli organizirati proljetnu sjetvu.

Veliki dugovi

“Mi znamo da je ranije ministarstvo ostavilo velike dugove, ali tih dugovanja više nema i vrijeme je da krenemo naprijed”, rekao je Veladžić.

Predsjednik Grupacije mljekara pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla Muhamed Halilović je istakao da poljoprivrednici nisu pristalice protesta te da traže rješenje problema koji je pred njima.

“Tražimo podršku da bi sačuvali mladež, da ne idu u zemlje EU”, poručio je Halilović.

Udruženje poljoprivrednika FBiH u Vogošći je organiziralo sastanak s članovima udruženja poljoprivrednika iz svih kantona.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here