EU podrška za projekt izgradnje coworking centra u USK

U Bihaću, ali i Unsko-sanskom kantonu prvi takav centar mogao bi uskoro zaživjeti ukoliko ovaj projekt dobije zeleno svjetlo, što se očekuje početkom proljeća

191
Projekt EU u Bihaću

Coworking centri, kreirani tako da malim obrtima i pojedincima najčešće iz informatičkog sektora osiguraju jeftin ili besplatan radni prostor još su rijetki na prostoru BIH.

U Bihaću, ali i Unsko-sanskom kantonu prvi takav centar mogao bi uskoro zaživjeti ukoliko ovaj projekt dobije zeleno svjetlo, što se očekuje početkom proljeća.

Prekogranična saradnja

Ukoliko dođe do pozitivnog odgovora za projekt prekogranične saradnje vrijednosti 200.000 eura koji bi finansirala EU, krajem godine mogli bi započeti radovi na prenamjeni nekadašnje dvorane za kuglanje iza Kulturnog centra.

Krajem decembra 2017. zatvoren je javni poziv Evropske komisije za dostavljanje projektnih prijedloga za prekograničnu saradnju Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Nakon istraživanje koje je provela Agencija, zaključen je da je adekvatan prostor kao podrška mladima najpotrebniji u IT sektoru koji je u posljednje vrijeme doživljava veliku ekspanziju.

Idejni projekt

Idejni projekt renoviranja nekadašnje kuglane potpisuju domaći stručnjaci a nakon završenog posla korisnici bi dobili 130 metara kvadaratnih korisnog prostora. U prvoj fazi korištenje bi bilo besplatno, dok bi nakon tog cijena bila simbolična. Ukupnu cijenu s 85 posto  inansirala bi EU a ostatak gradska Uprava.

Razvojna agencija USK, u ovom prekograničnom pozivu za sredstva Evropske unije bila je vodeći partner u saradnji s ostalima koji su učestvovali. Trenutno rade na pripremi dokumentacije za ostale pozive koji su u toku.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here