Sportski događaji koji su obilježili 2018. godinu: Kako je Hrvatska briljirala na Mundijalu

Prvak je, drugi puta u historiji, postala Francuska, koja je u finalu savladala Hrvatsku 4:2

143
Hrvatska nogometna reprezenacija

Od 14. juna do 15. jula 2018. godine održano je 21. izdanje FIFA Svjetskog prvenstva u Rusiji. Rusija je prva istočnoevropska zemlja koja je organizirala ovo takmičenje, a prihod je dosegnuo 5,5 milijardi dolara.

Završni turnir

Turnir se igrao na ukupno 12 stadiona u 11 gradova, a na stadionu u Moskvi odigrana je finalna utakmica. Ukupno 32 reprezentacije učestvovale su na završnom turniru. Od svih kvalificiranih ekipa, njih 20 ostvarilo je uzastopni nastup nakon prvenstva 2014. godine, dok su svoj debi na turniru imali Island i Panama.

Prvak je, drugi puta u historiji, postala Francuska, koja je u finalu savladala Hrvatsku 4:2. Francuska je tako ostvarila i pravo na nastup na Kupu konfederacija 2021. godine. Za Hrvatsku je to bio debitantski nastup u finalu Svjetskog prvenstva, dok je Francuska treći put igrala posljednju utakmicu turnira.

Rekordan broj golova

Čak šest golova postignutih u finalu je najveći broj pogodaka u toj fazi još od 1958. godine i pobjede Brazila nad Švedskom 5:2 u regularnom vremenu. Kylian Mbappe proglašen je najboljim mladim igračem turnira. Mbappe je bio i najmlađi strijelac turnira sa samo 19 godina te drugi tinejdžer u historiji koji je postigao gol u finalu Svjetskog prvenstva, nakon Pelea.

IZVORBusiness Magazin
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here