Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2018. godine uopće?

Na Doing business listi rangirani smo još niže nego u prethodnom periodu, čak su i na Balkanu svi ispred nas. I dalje ogromne birokratske prepreke, mali udio stranih investicija, korupcija. Uglavnom tapkamo u mjestu ili jako sporo idemo naprijed. Politička situacija loša, a ona u mnogome utječe na poslovni ambijent.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

Godina koja je na izmaku u našoj kompaniji je bila obilježena sa nekoliko većih poslova, koji su uspješno okončani. Najveći problemi su se desili kod saradnje sa slabije solventnim kompanijama, koje u tu situaciju dolaze zbog slabe naplate svojih potraživanja i tako se zavrti krug u kome smo svi. Drugi problem je nenormalno spuštanje cijena kod davanja ponuda ili izlazaka na tendere. Pojedine firme idu ispod svake cijene, mi također budemo prinuđeni spustiti cijenu, ali u konačnici svi zajedno ne dobivamo ništa. Nismo u stanju ni pokriti svoje troškove. Treće je odlazak kvalifikovane radne snage. Itekako se osjeti nedostatak zanatlija i VKV majstora, kadrova koji su u oblasti u kojoj je moja kompanija (građevinarstvu) veoma bitni i nezamijenjivi. Zaustavit ću se na ovome, mada problema ima i više, ali evo sve ovo što sam nabrojala su generalni problemi koji utječu na loš poslovni ambijent u BiH.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

Od nove vlasti očekujem da poduzme određene mjere kojima bi prije svega rasteretila privredu u smislu ukidanja ili smanjenja pojedinih poreza i doprinosa, najavljani zakon o porezu na dobit nikako neće donijeti nešto dobro. Očekujem izmjenu radnog zakonodavstva, nadam se da će se početi primjenjivati određene mjere za poboljšanje likvidnosti kompanija, a prije svega se nadam da će se učiniti nešto po pitanju suzbijanja sive ekonomije. Znam da je nemoguće da je nema nikako, ali barem da je bude u manjoj mjeri. Dalje, potrebno je zaštititi domaći proizvod i podići konkurentnost domaće privrede. To će otvoriti nova radna mjesta. Drugo, što bih lično voljela da se desi, mada mi i samoj zvuči utopistički, su mjere koje bi dovele do smanjenja javne potrošnje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here