Kompanija Coca-Cola: Transformacija plastičnog otpada teškog za reciklažu u upotrebljivu plastiku

Sporazum sa kompanijom Ioniqa odražava ulaganja u obećavajuće nove tehnologije reciklaže

204

The Coca-Cola Company je najavila novi sporazum o produženju kredita za Ioniqa Technologies (Holandija) kako bi pomogla razvoj Ioniqa zaštićene tehnologije za proizvodnju visokokvalitetnih recikliranih plastičnih proizvoda iz plastičnog otpada koji se teško reciklira. Sporazum je napravljen kako bi se ubrzao razvoj i korištenje visokokvalitetnih recikliranih plastičnog proizvoda za upotrebu u flašama koje koristi The Coca-Cola Company.

Ova investicija podržava globalnu viziju kompanije za Svijet bez otpada (World Without Waste), koja uključuje cilj stvaranja ambalaže koja je napravljena od najmanje 50 posto  recikliranog materijala, do 2030. godine. Nova tehnologija podržava cirkularnu ekonomiju za plastiku, omogućavajući da ambalaža poput obojenih plastičnih flaša,  koje su mogle biti isključene iz reciklažnih tokova, bude reciklirana u ambalažu za upotrebu u prehrambenoj industriji.

Namjera sporazuma je ubrzati proširenje Ioniqa tehnologije za recikliranje plastičnih proizvoda. Ioniqa je razvila zaštićenu tehnologiju recikliranja koja može konvertirati plastični otpad koji se teško reciklira, poput obojenih flaša, u blokove pročišćenih polimera koji se kasnije mogu iskoristiti za pravljenje visokokvalitetne plastične ambalaže.  Tehnologija je potvrđena na skali demonstracije sa partnerima u lancu vrijednosti, i 10 kMT industrijsko postrojenje je u izgradnji u Holandiji i treba početi sa radom tokom 2019. godine.

Naša investicija u nove i pionirske tehnologije reciklaže je prilika za značajan pomak prema zatvaranju kruga i stvaranju cirkularne ekonomije kad je riječ o plastici“, rekao je Robert Long, direktor inovacija u The Coca-Cola Company. „Planiramo da nastavimo investiranje u razvoj pravih partnerstava i inicijativa, poput ovoga sa Ioniqa Technologies, kako bismo podržali našu viziju Svijeta bez otpada.”

Uspostavljanje partnerstva sa The Coca-Cola Company je dodatna potvrda našeg puta ka lansiranju ovog jedinstvenog procesa za transformiranje plastičnog otpada teškog za reciklažu u visokokvalitetni materijal za upotrebu u prehrambenoj industriji,“ rekao je Tonnis Hooghoudt, izvršni direktor Ioniqa Techonolies.

Ioniqa proces omogućava značajan povrat i ponovnu upotrebu plastičnih materijala koji se inače možda i ne bi reciklirali, istovremeno praveći visokokvalitetnu plastiku za upotrebu u prehrambenoj industriji. Puštanje u rad naše fabrike naredne godine će biti korak promjene u transformaciji plastične ambalaže koja se teško reciklira, u iskoristiviji reciklirani materijal, što je u skladu sa vizijom Coca-Cole.”

Ioniqa je čisto tehnološki spin-off s Tehnološkog Univerziteta u Eindhovenu (Holandija), koji je specijaliziran za stvaranje vrijednosti od otpada korištenjem svoje zaštićene cirkularne tehnologije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here