Ko su najznačajniji strani investitori u BiH

Ove godine 12 privrednih društava dobilo je plaketu, čime je FIPA odala priznanje stranim investitorima

714

Carpet Centar Čapljina, Ferretto Group Central Europe, Nsoft Mostar, Swisslion Trebinje, Zoechem Zvornik, Wiener osiguranje Vienna Insurance Group Banja Luka, Kolektor CCL Laktaši, Messer BH Gas, Geomet Olovo, Grand hotel Neum, Pirnar Bosanski Petrovac i Al-Shiddi International Swissotel Sarajevo, laureati su ovogodišnjeg “Izbora najznačajnjeg investitora” u BiH u organizacji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA).

FIPA ovim želi odati priznanje stranim kompanijama te im se zahvaliti na njihovom doprinosu ekonomskom razvoju BiH, zapošljavanju bh. građana te rastu svih ostalih ekonomskih indikatora po osnovu ovih ulaganja.

Ova manifestacija je kruna našeg rada, mada još svi rezultati nisu sumirani. Imamo dobre rezultate, a konačne cifre dat će Centralna banka BiH koja evidentira sva ulaganja. Ipak, podaci koje smo danas iznjeli su mjerodavni”, rekao je direktor FIPA-e Gordan Milinić.
On je istakao kako je ovo bila izborna godina s previše retorike koja odvraća strane investiture, napomenuvši kako se nada gradnji što povoljnijeg i pozitivnijeg poslovnog okruženja.

U posljednje dvije godine BiH bilježi povećanje stranih investicija. U 2017. registrirano je 777 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016. godinu”, kazao je Milinić.

Trend rasta stranih ulaganja je nastavljen i u 2018. pa su za prvih šest mjeseci zabilježena 452 miliona KM stranih ulaganja. Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na dovođenju novih investitora te na provođenju potrebnih reformi i jačanju konkurentnosti zemlje, kako za domaće, tako i za strane investitore.

Prisustvo stranih investitora u zemlji šalje poruku da je BiH zemlja u kojoj je ulaganje stranog kapitala sigurno i rentabilno, te doprinosi poboljšanju imidža BiH u poslovnom i političkom smislu.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović istakao je kako je fokus na izradi zakonsko-pravnih okvira koji će pogodovati ulagačima, i stranim i domaćim.

Bitno je da se novac investira i da se kreiraju nova radna mjesta. Nagrade su dobile kompanije koje su napravile konkretne rezultate, zbog čega je važno širiti pozitivno poslovno okruženje“, istakao je ministar Vujanović.

Direkorica operacija Swissotel Emina Šehalić-Fazlagić istakla je kako joj je velika čast ispred grupacije Al-Shiddi primiti priznanje.

Iza nas je kompletiranje SCC projekta, zatim “Poljine Hills” i kompanija “Fly Bosnia”, čiji prvi letovi kreću za 20 dana. Naš prvi avion treba biti za dva dana na Sarajevskom aerodromu. Uz to, nastavit ćemo s drugom fazom projekta “Poljine Hills”, kazala je Šehalić-Fazlagić.

Direktor Wiener osiguranja Srđan Šuput kaže kako je FIPA-ino priznanje značajno za kompaniju i grupaciju kojoj pripada.

Investicije su BiH prijeko potrebne za pokretanje ekonomije i uspostavljanje pozitivne poslovne klime, pa je itekako značajno da je naš rad prepoznat”, dodao je Šuput.

 

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here